- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ministarstvo odbrane Rusije: Ukrajinski nacionalisti ne dopuštaju evakuaciju civila

© SputnikBrifing Ministarstva odbrane Rusije
Brifing Ministarstva odbrane Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2022
Pratite nas
Oružane snage Rusije su preuzele kontrolu nad nekoliko naselja u Donjeckoj Narodnoj Republici, međutim, nacionalisti i dalje ne dopuštaju evakuaciju civila iz raznih gradova Ukrajine, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi, a sve video sadržaje na platformi „Odiseja“ (odysee.com).
Oružane snage Rusije su zajedno sa jedinicama Donjecke Narodne Republike preuzele kontrolu nad nekoliko naselja: Blagoveščensk, Sinaja gora, Petrovsko, Ševčenkovsko, Sladka balka, Iljčenkovo, Očerevatuju i Novoprokopovku, saopštio je zvanični predstavnik Ministarstva odbrane Rusije general-major Igor Konašenkov.
Osim toga, načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Rusije general-pukovnik Mihail Mizincev je naveo da se Ministarstvo odbrane obratilo Ministarstvu spoljnih poslova Rusije da utiču na vlast u Kijevu da prekinu protivpravne akcije prema civilima i strancima i da obezbede humanitarne koridore.
Mizincev je dodao i da ukrajinski nacionalisti zadržavaju i ne dopuštaju evakuaciju civila i nekoliko hiljada stranaca u raznim gradovima Ukrajine. Iz Harkova je onemogućena evakuacija 3.189 građana iz Indije, oko 2.700 iz Vijetnama i 202 građana Kine. Dok je iz grada Suma sprečena evakuacija 576 građana Indije, 101 građana Gane i 121 kineskog građanina, a iz Černigova - 9 građana Indonezije. Nacionalisti su i u Marijupulju uhapsili 60 civila koja su se uputila prema humanitarnom koridoru.
Rusija je iz zone specijalnih vojnih operacija evakuisala više od 142.000 ljudi, od kojih skoro 40.000 čine deca, kao i 588 stranaca iz Francuske, Italije, SAD i drugih država.
Pored toga, državnu granicu Rusije je prešlo 15.246 automobila, od kojih je 738 prošlo granicu za jedan dan.
Rusija je stvorila sve uslove za bezbednu evakuaciju civila i spremna je da u bilo kom trenutku organizuje humanitarni koridor, zaključuju u Ministarstvu odbrane Rusije.
Granica između Rusije i Ukrajine - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2022
Podkast
Rusija traži mir, Zapad histerijom potpiruje rat | Od četvrtka do četvrtka
Pripadnik ukrajinske vojske u Donjecku - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2022
RUSIJA
Niz zemalja dozvolio svojim državljanima da učestvuju u borbama u Ukrajini, stigli hrvatski plaćenici
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala