- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj: Mesto pregovora je manje važno, bitan je sam sastanak; žalimo zbog pogibije ruskih vojnika

© Sputnik / Evgeniя NovoženinaMoskva, Kremlj
Moskva, Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2022
Pratite nas
U pregovorima Rusije i Ukrajine mesto održavanja je sporedno pitanje, glavna stvar je činjenica sastanka i činjenica da je održan prvi razgovor, a sadržaj pregovora ne bi trebalo da bude predmet javne rasprave, rekao je portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov.
„Mesto je u ovom slučaju sekundarno, glavna stvar je sam sastanak. Znate da je održana prva runda, zahvalni smo beloruskoj strani što je stvorila odlične uslove za pregovore“, rekao je Peskov novinarima komentarišući ideju o posredovanju drugih zemalja u pregovorima sa Ukrajinom i obezbeđivanju platforme za njih.
Peskov je dodao da ne sumnja da će iste uslove i ovoga puta stvoriti beloruska strana.
„Ali mesto je sekundarno. Postoji mogućnost direktne komunikacije, a glavna stvar je komunikacija i, naravno, sadržaj pregovora. Ali, kao što smo već rekli, to ne bi trebalo da bude predmet javne rasprave“, istakao je portparol ruskog predsednika.
Prema njegovim rečima, u Kremlju se nadaju da će ukrajinski pregovarači danas ipak stići do mesta za pregovore s predstavnicima Rusije.
„Kao što znate, naša delegacija je sinoć već bila na ugovorenom mestu. Očekivala je ukrajinske pregovarače sinoć, čekala ih je tokom noći, jutros, čeka i sad. Kao što znate, pregovori nisu počeli. Ukrajinski pregovarači očigledno ne žure. Nadajmo se da će danas ipak doći“, rekao je Peskov.
On je istakao da ima osnova za sumnju da ukrajinska strana namerno odugovlači pregovarački proces i dodao da Kremlj ima svoje predloge, ali da ih neće iznositi javno.
Granica između Rusije i Ukrajine - Sputnik Srbija, 1920, 03.03.2022
Podkast
Rusija traži mir, Zapad histerijom potpiruje rat | Od četvrtka do četvrtka

Žalimo zbog pogibije naših vojnika

Peskov je naglasio da Kremlj duboko žali zbog pogibije ruskih vojnika u Ukrajini i da se divi njihovom herojstvu.

„Na isti način na koji svi reagujemo. Ovo je velika tuga“, rekao je Peskov novinarima, odgovarajući na pitanje kako predsednik Rusije reaguje na izveštaje o poginulim ruskim vojnicima u Ukrajini.

On je dodao da će predsednik Rusije Vladimir Putin na početku savetovanja sa članovima Saveta bezbednosti Rusije dati izjavu povodom herojski palih ruskih vojnika u Ukrajini.
„Ovo je velika tragedija za sve nas. Istovremeno, svi se divimo herojstvu naših vojnika. Naravno, njihov podvig će ući u istoriju. Podvig u borbi protiv nacista, reklo bi se, u obavljanju ovog važnog, odgovornog zadatka“, istakao je Peskov.
On je dodao da ne može da odgovori na pitanje kada će u Rusiji biti proglašena opštenarodna žalost za poginulima.
Prema navodima Ministarstva odbrane Rusije, u toku specijalne vojne operacije u Ukrajini poginulo je 2.870 pripadnika vojske i nacionalističkih odreda Ukrajine, kao i 498 ruskih vojnika.

O uvođenju ratnog stanja u Rusiji

Peskov je kazao i da su sve tvrdnje o tome da Rusija, navodno, namerava da uvede ratno stanje u južnim regionima zemlje – laž.
Takođe je naveo i da su netačne tvrdnje da Rusija namerava da zabrani izlaz iz zemlje muškarcima koji mogu da budu mobilisani.

„To su sve novinske patke. Treba biti pažljiv po pitanju svih informacija koje se pojavljuju na društvenim mrežama“, naglasio je.

Požar u nuklearnoj elektrani Zaporožje tokom ruske vojne operacije u Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 04.03.2022
RUSIJA
Ugašen požar na Zaporoškoj nuklearnoj stanici, potopljen glavni brod ukrajinske flote
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala