- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Vašington odložio testiranje rakete, traži da Moskva ublaži retoriku u vezi s nuklearnim oružjem

© Foto : Twitter/Bryant 'Storm' Sell/PrintscreenJaka oluja pogodila Vašington, izdato upozorenje na tornado
Jaka oluja pogodila Vašington, izdato upozorenje na tornado - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2022
Pratite nas
Amerika je odložila testiranje interkontinentalne balističke rakete „Minitmen – 3“ kako bi pokazale da ne planiraju da podižu nivo gotovosti svojih nuklearnih snaga, rekao je predstavnik Pentagona za medije Džon Kirbi. On je dodao da Amerika očekuje da Rusija ublaži retoriku kada je u pitanju nuklearno oružje.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi, a sve video sadržaje na platformi „Odiseja“ (odysee.com).
Testiranje je bilo planirano za ovu nedelju.
„SAD i Rusija su se nedavno složile da u eventualnom nuklearnom ratu ne bi bilo pobednika i da ga nikada ne treba voditi. Doneli smo ovu odluku da bismo pokazali da smo odgovorna nuklearna država… To nije korak nazad. Svesni smo koliko je važno u ovom trenutku da i SAD i Rusija imaju u vidu rizik procena i da preduzimaju korake u cilju smanjenja tih rizika “, rekao je Kirbi.
Kako je dodao, Vašington bi želeo da Moskva odgovori na isti način i da ublaži retoriku u vezi nuklearnog oružja.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je kao odgovor na agresivne izjave na Zapadu naredio Ministarstvu odbrane da prebaci ruske snage za obuzdavanje u specijalni režim borbenog dežurstva.
Strateške nuklearne snage Rusije je opšti naziv glavnog naoružanja trupa i snaga u Oružanim snagama Ruske Federacije, koje kao glavno naoružanje imaju strateško i taktičko raketno-nuklearno naoružanje. Ponekad se nazivaju i nuklearna trijada.
Podsetimo, Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“, da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2022
RUSIJA
Lavrov: Mogućnost nuklearnog rata? To je pitanje za Bajdena
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala