- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Šta je „Odiseja“, video-platforma na kojoj je Sputnjikov sadržaj

© Foto : odyseeAplikacija „Odiseja“
Aplikacija „Odiseja“ - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2022
Pratite nas
Pošto je Jutjub blokirao naloge RT-a i Sputnjika u Evropskoj uniji, sav naš video-sadržaj premešten je na video-platformu „Odiseja“ (Odysee).
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi, a sve video sadržaje na platformi „Odiseja“ (odysee.com).
„Odiseja“ je lansirana krajem 2020. godine i od tada je platforma uspela da skupi više od osam miliona korisnika, uprkos tome što je morala da se takmiči sa virtuelnim monopolistom sektora „Jutjubom“.
Sa stanovišta korisnika i izgleda, „Odiseja“ je veoma slična „Jutjubu“. Međutim, to je platforma koja ima neke suštinske razlike koje bi mogle biti od velikog interesa za korisnike koji traže alternativni i manje kontrolisan izvor informacija.
„Odiseja“ je decentralizovana platforma koja je zasnovana na blokčejn tehnologiji, čime se izbegava ekstremna kontrola koju Jutjub ili televizijske mreže imaju nad informacijama. Ovo je postalo veliki problem otkako je Evropska unija odlučila da blokira evropskim korisnicima pristup određenim medijskim kanalima, uključujući Sputnjik i njihove profile na društvenim mrežama.
Pravila platforme preciziraju da će jedini sadržaj koji će biti blokiran sadržaj pornografske prirode, ekstremnog nasilja i poziva na nasilje.

Gledanje video-zapisa može biti naplaćeno

Za razliku od Jutjuba, „Odiseja“ plaća ne samo kreatorima sadržaja koji postavljaju svoje video-snimke, već i korisnicima koji ih gledaju. Ovo je moguće, još jednom, jer je platforma zasnovana na blokčejn tehnologiji. Konkretno, reč je o LBRI (LBRY), mreži plaćanja i skladištenja datoteka koja je stvorena da podrži decentralizovane projekte, pre svega društvene mreže i video-platforme.
Da bi to uradio, korisnik treba da se registruje na platformu i LBRI tokeni će biti dodati njegovom nalogu za gledanje video-zapisa i obavljanje nekih drugih radnji. Kada se akumulira određena količina ovih tokena, korisnik ih može povući sa svog „Odiseja“ naloga i zameniti ih za gotovinu ili druge kriptovalute. Ovo se može uraditi, na primer, na platformi „Bitrek“ (Bittrex).
Pored toga, korisnici imaju opciju da povuku tokene koje su akumulirali u svoje kripto-novčanike kako bi ih tamo pohranili, čekajući pravi trenutak da ih razmene za druge valute ili kriptovalute.
Kao i druge kriptovalute, LBRI tokeni, koji se na berzama nazivaju LBC, pate od određene volatilnosti, ali u isto vreme nude velike mogućnosti ako se prodaju kada cena raste.
Materijal Sputnjika Srbija možete naći na video-platformi „Odiseja“ na ovom LINKU.
Predsednik SANU Vladimir S. Kostić - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2022
SRBIJA
Predsednik SANU za Sputnjik: Kao svedok krvavog nasrtaja na RTS – protiv sam svake zabrane medija
Skup podrške Izraelu u Beogradu - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2022
SRBIJA
Predsednik Saveza jevrejskih opština o zabrani ruskih medija: Progon se vraća kao bumerang
Živojin Rakočević novinar i književnik sa Kosova i Metohije  - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2022
SRBIJA
Predsednik UNS o gašenju RT i Sputnjika: Mediji se kritikuju ali se ne zabranjuju i – ne bombarduju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala