- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski akademik: Kriptovalute - instrument da Moskva zaobiđe sankcije

© REUTERS / EDGAR SUKriptovalute
Kriptovalute - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2022
Pratite nas
Rusija treba da legalizuje kriptovalute i zakonski ih reguliše, saopštio je akademik Ruske akademije nauka i bivši savetnik ruskog predsednika Sergej Glazjev u intervjuu televiziji RBK.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi.
Glazjev smatra da zbog novih sankcija koje praktično zaustavljaju međunarodne transakcije kroz ruski bankarski sistem, kriptovalute mogu postati odlična alternativa za saradnju sa stranim partnerima.
Još jedan instrument koji je potreban u ovom trenutku mogu biti stejblkoini – digitalne valute koje su vezane za vrednost druge imovine, naglasio je akademik.
On smatra da sve ove alternative mogu biti iskorišćene za prekogranične transakcije.
„Takvi instrumenti su već danas dostupni. Ako ih Centralna banka ne legalizuje, privredni subjekti će ipak morati da ih iskoriste. Međutim, na nelegalan način, uz rizik. Zato je sada neophodno hitno legalizovati upotrebu digitalnih valuta“, izjavio je Glazjev.
Kriptovalute su realan način da se sankcije zaobiđu i nastavi međunarodna trgovina, zaključio je eskpert. On je pozvao da se ne koči uvođenje digitalnih tehnologija u Rusiji.
Podsetimo, Rusija je 24. februara pokrenula specijalnu operaciju čiji je cilj demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine. Nakon toga, zapadne zemlje su počele da uvode sankcije, praktično svim sektorima ruske privrede.
Raskrsnica valuta - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2022
RUSIJA
„Evropu čeka istorijska recesija“: Analitičar o posledicama EU sankcija Rusiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala