- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Evropu čeka istorijska recesija“: Analitičar o posledicama EU sankcija Rusiji

© REUTERS / Yuya Shino/File PhotoRaskrsnica valuta
Raskrsnica valuta - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2022
Pratite nas
Nedavne sankcije EU protiv Rusije zbog situacije u Ukrajini i recipročne mere Moskve će izazvati velike negativne posledice i dugotrajnu ekonomsku recesiju, izneo je u intervjuu Sputnjiku potpredsednik Evroazijskog centra Erl Rasmusen.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi.
„Evropske sankcije Rusiji gurnuće samu EU u istorijsku recesiju“, rekao je Rasmusen, komentarišući najnovije sankcije evropskih država Rusiji u kontekstu sukoba u Ukrajini, gde ruska vojska izvodi operaciju demilitarizacije zemlje.
Analitičar je negativno reagovao na odluku zvaničnog Berlina da zaustavi sertifikaciju „Severnog toka 2“, ističući da bi takav korak povukao za sobom nekontrolisani skok cena energenata ne samo u Nemačkoj, već i u susednim zemljama.
"Energetska tržišta mogu da skoče. Kolege u Evropi mi kažu da su cene već porasle za 30 odsto. Poskupeće još više - možda dvaput ili više", predvideo je potpredsednik Evroazijskog centra.
Rasmusen je istakao da, suprotno svim obećanjima, SAD nisu u mogućnosti da nadoknade Evropi isporuke prirodnog gasa iz Rusije. Prema njegovim rečima, isporuke "plavog goriva" iz drugih regiona biće neuporedive ni po obimu, ni po ceni.
„Lideri EU su napravili ogromnu grešku. Ruski gas neće biti zamenjen - to je nemoguće. Osim toga, zamena ruskog gasa biće mnogo skuplja, možda dva do četiri puta skuplja", smatra politikolog.
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je ranije da je Evropska unija svesna negativnih posledica sankcija Rusiji po samu uniju. Ova ograničenja će, prema njenim rečima, "skupo koštati" i privredu EU.
Posledice „finansijskog nuklearnog oružja“ koje je Zapad upotrebio protiv Rusije bile su tema emisije „Novi Sputnjik poredak“:
Analizu uticaja krize u Ukrajini na opšte stanje u energetici pogledajte u emisiji „Energija Sputnjika“:
Štampanje dolara - Sputnik Srbija, 1920, 30.03.2021
Dolar skače, evro beleži najveći pad za dve godine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala