- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Posade dva ruska tenka uništile skoro 200 ukrajinskih neonacista

© Foto : twitter/@NovorossiaPressRuski tenkovi
Ruski tenkovi - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2022
Pratite nas
Posade dva ruska tenka junački su uništile skoro 200 ukrajinskih neonacista, saopštio je portparol Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi, a sve video sadržaje na platformi „Odiseja“ (odysee.com).
„Ruski vojnici i oficiri pokazuju hrabrost, smelost i junaštvo tokom specijalne vojne operacije. Posada jednog od ruskih tenkova pod komandom starijeg vodnika Nimčenka u roku od 40 minuta je preciznom vatrom uništila devet jedinica oklopne tehnike (šest tenkova i tri BTR-80), kao i preko 90 nacionalista “, rekao je Konašenkov.
Prema njegovim rečima, druga tenkovska posada pod komandom komandanta tenkovske čete potporučnika Starostina, odbijajući napad značajno nadmoćnijih protivničkih snaga, „uništila je osam jedinica oklopne tehnike (BTR 80) i preko 100 nacionalista“.

„Tokom borbe ruski tank je napadnut iz američkog protivtenkovskog raketnog sistema 'Džavelin'. Posada je doživela kontuziju, ali nije odustala od borbe. Kada su se uverili da je tehnika ispravna, preciznom vatrom su uništena dva protivnička tenka“, pojasnio je Konašenkov.

Ukrajinski nacionalisti sprečavaju civile da odu na bezbedno

Ukrajinski nacionalisti sprečavaju civile i strance da izađu iz Kijeva, Harkova i Marijupolja humanitarnim koridorima, izjavio je načelnik Nacionalnog centra za upravljanje odbranom Rusije, general-pukovnik Mihail Mizincev.
„Prema dostupnim informacijama, nacionalisti sprečavaju izlazak civila, uključujući i strane građane, prvenstveno iz blokiranih naseljenih mesta. Imamo pouzdane informacije pre svega za Kijev, Harkov i Marijupolj, kao i niz drugih naseljenih mesta“, rekao je Mizincev.
Prema njegovim rečima, nacionalisti koriste civile kao živi štit, provocirajući upotrebu oružja protiv nevinih ljudi.
Niti smo to radili, niti ćemo“, rekao je general.
„Apelujemo na sve međunarodne organizacije, sve bez izuzetka, kao i na rukovodstvo Ukrajine – odmah osigurajte humanitarne koridore kako bi svi građani koji to žele izašli na bezbedno, svi bez izuzetka“, rekao je Mizincev, istakavši da postoje humanitarni koridori u zonama odgovornosti koje kontrolišu Oružane snage Rusije.

Humanitarna pomoć u kontrolisanim područjima

U Rusiji je otvoren međuresorni štab za pružanje pomoći stanovništvu Ukrajine u područjima koje kontroliše ruska vojska, kao i u DNR i LNR, saopštio je Mizincev.
Prema njegovim rečima, u štabu neprekidno rade predstavnici federalnih resora, državnih korporacija i regiona. Primarni zadatak strukture trenutno je osiguravanje bezbedne evakuacije civila i stranaca iz Ukrajine.
„Sistem prijema građana Ukrajine na teritoriji Rusije u ovom momentu radi efikasno i bez prekida. Operativno se rešavaju pitanja smeštaja dece u predškolske ustanove, a učenika i studenata u obrazovne institucije, kao i pitanja zaposlenja pristiglih građana u mesta privremenog boravka“, rekao je on.
Kako je dodao, svim stanovnicima ukrajinskih regiona koji su pod kontrolom ruske vojske biće obezbeđeno sve što je potrebno.
„Za pružanje pomoći stanovništvu Ukrajine formirani su humanitarni konvoji. Radi se o hrani, građevinskim materijalima i osnovnim stvarima“, objasnio je Mizincev, istakavši da je do sad pripremljeno preko 10.500 tona takvog tereta.
Kako je dodao, u Rusiju je sa teritorije Ukrajine evakuisano više od 140.000 ljudi, među kojima je i više od 39.000 dece.
Ruski vojnici - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2022
RUSIJA
Ministarstvo odbrane Rusije: U specijalnoj operaciji poginulo 498 vojnika
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala