- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ministarstvo odbrane Rusije: U specijalnoj operaciji poginulo 498 vojnika

© Sputnik / Konstantin Mihalьčevskiй / Uđi u bazu fotografijaRuski vojnici
Ruski vojnici - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2022
Pratite nas
Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da ruska vojska ima gubitke u okviru specijalne vojne operacije. Kako se navodi poginulo je 498 vojnika, a ranjeno njih 1.597.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi, a sve video sadržaje na platformi „Odiseja“ (odysee.com).
Vesti o nebrojenim žrtvama u redovima ruske vojske su dezinformacija, rekao je novinarima predstavnik Ministarstva odbrane Igor Konašenkov.
Kada je reč o gubicima u redovima ukrajinskih nacionalista i vojske, Konašenkov je rekao da je preko 2.870 poginulih i oko 3.700 ranjenih.
Ruske snage su, kako je rekao, od početka operacije uništile 1.500 vojnih objekata Ukrajine, a udari na objekte vojne infrastrukture Ukrajine se nastavljaju.

"Uništeno je tačno 1.533 objekata, od toga 54 komandna mesta i komunikaciona centra vojske Ukrajine, 39 PVO sistema S-300 , BukM-1, Osa, 52 radarske stanice", naveo je on.

Uništeno je i 47 aviona na zemlji i 13 u vazduhu, 484 tenka i drugih oklopnih vozila, 63 višecevnih minobacača, 217 artiljerijskog oružja, 336 vozila i 47 dronova.

Zatvoren obruč oko Marijupolja

Grupa snaga DNR zatvorila je obruč oko grada Marijupolja, a oslobođena su naselja Primorsko, Prazovsko, Ševčenko i Berdjansko, saopštio je Konašenkov.
Ističe se da je potrebno odmah obezbediti humanitarne koridore kako bi građani Ukrajine otišli na bezbedno.
„Skrećem pažnju da svi civili koji žele da napuste Marijupolj u cilju bezbednosti mogu da izađu u istočnom pravcu putem Marijupolj – Širokino. To se odnosi i na građane Kijeva koji mogu da napuste grad u pravcu Vasiljkova. Ruski vojnici ne stvaraju nikakve prepreke za izlazak civilnog stanovništva“, rekao je Konašenkov, dodajući da je bezbednosni koridor stvoren i na jugozapadu Harkova.
Istovremeno je precizirano da nacionalisti sprečavaju izlazak civila iz Kijeva, Harkova i Marijupolja.
Grupa snaga LNR uz podršku Oružanih snaga Rusije uspešno nastavlja ofanzivu, uspostavljena je kontrola nad naseljenim mestima Krasni Liman, Torsko, Kremena, Varvarovka, Borovenjki, saopštio je portparol ruskog vojnog resora.
Oružane snage Rusije nastavljaju da preuzimaju kontrolu nad naseljenim mestima u Ukrajini, pod kontrolom su naselja Popovo, Novgorovka, Novomihajlovka, Ljubimovka.
Ukrajinski nacionalisti iz bataljona „Azov“ (protiv čijih je pripadnika pokrenut krivični postupak u Rusiji) minirali su proizvodne pogone fabrike „Azovstalj“ u Marijupolju i žele da je dignu u vazduh zajedno sa ljudima koji tamo rade, rekao je Konašenkov.
„Stanovnici grada nastavljaju da rade u fabrici, ne znajući da se nacionalisti spremaju da dignu u vazduh fabriku zajedno sa ljudima u slučaju proboja odbrane grada“, rekao je on.
Kako je dodao, nacionalisti miniraju i druge objekte društvene infrastrukture u Marijupolju.
„Oružane snage Rusije preduzimaju mere za osiguravanje bezbednosti civilnog stanovništva Ukrajine. Nacionalistički bataljoni koji su rasporedili oklopnu tehniku i artiljeriju u stambenim četvrtima, uključujući višecevne raketne bacače, pripremaju provokacije, krijući se iza civila“, rekao je Konašenkov.
On je saopštio da ukrajinske vlasti u Harkovu drže „kao taoce“ grupu indijskih studenata koji žele da se evakuišu preko ruske Belgorodske oblasti. Oružane snage Rusije spremne su da preduzmu sve neophodne mere u cilju bezbedne evakuacije državljana Indije.

„Otadžbina će biti zaštićena“

Na teritoriji Ukrajine u najskorije vreme trebalo je da se pojave NATO baze, nuklearno oružje, sredstva za njegovu isporuku, a ruska strana eliminiše tu stvarnu pretnju po svoju zemlju, rekao je Konašenkov.
„Ruski vojnici, ruska armija časno izvršava zadatak. Ona eliminiše stvarnu pretnju po Rusiju koja je donedavno poticala sa teritorije Ukrajine. Sa teritorije na kojoj su uprkos volji ukrajinskog naroda u najskorije vreme trebalo da se pojave NATO baze, nuklearno oružje i sredstva za njegovu isporuku“, kazao je on, istakavši da će otadžbina biti zaštićena.
Podsetimo, Rusija je 24. februara pokrenula specijalnu operaciju čiji je cilj demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine. Predsednik Rusije Vladimir Putin je u televizijskom obraćanju Rusima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“ i da su se narodne republike Donbasa obratile Rusiji sa zahtevom za pomoć.
Prema rečima ruskog lidera, sva odgovornost za krvoproliće biće na savesti vladajućeg režima u Ukrajini. On je pozvao ukrajinsku vojsku da ne poštuje zločinačka naređenja ukrajinskih vlasti, da položi oružje i ode kući.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala