- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Peskov: Moskva razmatrala najrazličitije scenarije ─ od najlakših do najtežih sankcija

© Sputnik / Evgeniй Biяtov / Uđi u bazu fotografijaPogled na Kremlj
Pogled na Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2022
Pratite nas
Rusija je proračunala različite scenarije za sankcije Zapada – od najlakših do najstrožih, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi, a sve video sadržaje na platformi „Odiseja“ (odysee.com).
Tokom razgovora sa novinarima, Peskov je upitan da li Moskva zaista nije očekivala takvu reakciju Zapada na dejstva vezana za vojnu operaciju u Donbasu.
„Moskva je proračunala različite stepene reakcije – od najlakših do najstrožih (sankcija)“, rekao je Peskov.
Na pitanje da li se planira proširenje spiska neprijateljskih zemalja, na kojoj su zvanično samo SAD i Češka, Peskov je odgovorio da koraci koje sada preduzimaju mnoge države govore o njihovom neprijateljstvu prema Rusiji.
„Sudeći po merama koje mnoge zemlje preduzimaju protiv nas, one su sada sve de fakto neprijateljske – bez obzira da li su na spisku ili ne. U ovom slučaju, spisak je sporedan. Ali odgovor na ove neprijateljske poteze mora biti analiziran. Niko sebi neće pucati u nogu za inat drugome“, ocenio je Peskov.
Peskov je naglasio da Rusija radi onako kako je potrebno, kako njoj odgovara „i trezvene glave“.
Komentarišući izjavu američkog predsednika Džozefa Bajdena koji je u obraćanju Kongresu rekao da je ruska ekonomija uzdrmana zbog zapadnih sankcija, Peskov je primetio da ruska ekonomija doživljava ozbiljan udarac zbog novih zapadnih sankcija, ali da postoji faktor sigurnosti.

„Ruska ekonomija je sada pod ozbiljnim pritiskom, ozbiljnim udarcem. Postoji faktor sigurnosti, postoji potencijal, postoje planovi. Ostaće na nogama“, istakao je Peskov.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“, da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisuje ukaz o priznavanju nezavisnosti DNR i LNR - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2022
RUSIJA
Putin potpisao ukaz: Specijalne ekonomske mere zbog zapadnih sankcija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala