- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Opasan presedan: Šta gubi EU odlukom da vojno pomogne Ukrajini

© AFP 2023 / FREDERICK FLORIN Zastave Ukrajine i EU u evropskom parlamentu
Zastave Ukrajine i EU u evropskom parlamentu - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2022
Pratite nas
Odlukom Evropske unije da finansira kupovinu i isporuku naoružanja i vojne opreme Ukrajini je presedan čime je zauvek izgubila prefiks neutralnosti i odbacila dosadašnju ulogu mirotvorca, mišljenje je Aleksandar Gajić iz Instituta za evropske studije
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi, a sve video sadržaje na platformi „Odiseja“ (odysee.com).
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen obelodanila je u Briselu da će EU prvi put u svojoj istoriji finansirati kupovinu i isporuku naoružanja i vojne opreme nekoj, kako je rekla, „napadnutoj zemlji". EU to radi prvi put u svojoj istoriji a zbog rusko –ukrajinskog sukoba napušta svoj dosadašnji princip - da oružja ne isporučuje zaraćenim stranama.

Potez bez presedana

Gajić ovaj potez EU naziva presedanom s obzirom na ono što je do sada bila uloga EU.
„Evropska unija je do sada sve svoje funkcije stavljala u funkciju jednog mirovnog projekta, a ovde prvi put vidimo da EU, kao jedinstveni međunarodni subjekat nastupa kao neko ko otvoreno dotura oružje jednoj od zaraćenih strana. Pri tome, odbacuje dosadašnju ulogu mirotvorca i jednog mirovnog projekta,“ smatra Gajić.
Poseban problem, ističe Gajić, jeste što se novac za to uzima iz mirovnog fonda ali i što EU ovde nastupa kao subjekt u ime svih svojih članica.
„Vidimo da postoje pojedine članice EU koje su se odlučile na isti korak kao i EU, ali one iza toga stoje svojim imenom. A ovde EU u ime svih članica to čine bez obzira što neke članice možda nisu za to. Na premer , Mađarska nije dozvolila da se preko njene teritorije obavlja transport oružja Kijevu,“ napominje Gajić.

EU neće posle ovoga biti ista

Po njegovom tumačenju, EU je napravila ovim potezom presedan u svakom smislu, od spoljnopolitičkog – obraćanjem državama koje nisu članice EU a koje su u ratu sa jedne strane, do odbacivanjem mirovne politike.
Oliver Stoun - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2022
SVET
Američki režiser Oliver Stoun podržao Rusiju, osvrnuo se i na histeriju zapadnih medija
„Evropska unija mimo volje svih svojih članica donosi jednu takvu oduku čime nameće zapravo jedan stav za svih 27 članica EU, iako su neke od njih osudile tzv. rusku intervenciju, ali nisu odobrile da se u njihovo ime i njihovim novcem kupuje oružje. Ono što je najstrašnije jeste to što su geopolitičke posledice ovog čina opasne, jer je Rusija na početku zaštitne vojne intervencije u Donjecku i Luganskom otvoreno rekla da će u slučaju da neke zemlje odluče da se umešaju u taj sukob biti suočene sa posledicama,“ napominje Gajić.

Stala na stranu Vašingtona

U ovom slučaju EU je, ističe on, zauzela potpuno neprijateljski stav prema Rusiji povodom ovog konflikta i generalno prema Rusiji.
„Svi njeni potezi su potezi diplomatskog, ekonomskog i političkog rata prema Rusiji, osim vojnog, a ovo je prva mera koja direktno podržava stranu u sukobu, odnosno vladu u Kijevu,“ ističe sagovornik Sputnjika.
Ovo je dakle, zaključuje on, otvoren geopolitički potez konfrontacije sa Ruskom Federacijom iako je sve to što rade suprotno interesima članicama EU, jer se u tom političkom nadgornjavanju potpuno svrstavaju na stranu zvaničnog Vašingtona i njihove politike.
Ukrajina, SAD i Rusija zastave  - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2022
RUSIJA
Kako je Zapad podelio braću u Ukrajini
Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao je da bi „smrtonosno oružje" i zalihe goriva za ukrajinsku vojsku, kao i zaštitna i medicinske oprema trebalo da se finansiraju iz fonda Unije za hitnu pomoć.

Umesto da smiruju rat oni ga parama potpiruju

A prema nepotvrđenim medijskim izveštajima, EU želi da Ukrajini stavi na raspolaganje pola milijarde evra - 450 miliona evra za oružje i 50 miliona evra za drugu opremu.
Prema planovima, novac će stići iz takozvanog Evropskog mirovnog fonda. To je novi finansijski instrument EU koji se može koristiti i za jačanje sposobnosti oružanih snaga u partnerskim zemljama.
Ruski vojnik - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2022
RUSIJA
Amerika ne želi kraj ratnih sukoba u Ukrajini, a u rat uvlači i Evropu
Osim EU Amerika je u Ukrajinu poslala oružje i za dodatnih 350 miliona dolara iz američkih rezervi.
Velika Britanija Ukrajini je donirala lake protivoklopne odbrambene sisteme oružja. Francuska je već poslala pomoć, a šalje još vojne opreme kao i goriva. Pariz je rekao da je postupio prema ranijim ukrajinskim zahtevima za odbrambeno protivvazdušno i digitalno oružje.
Kanada šalje smrtonosno vojno oružje Ukrajini i pozajmljuje Kijevu 394 miliona dolara.

Zapadne zemlje odrešile kesu za Kijev

Švedska je u Ukrajinu poslao 5000 protivtenkovskih raketa, kao i terenske obroke i pancire. Belgija će Ukrajini isporučiti još 3000 automatskih pušaka i 200 komada protivtenkovskog oružja, kao i 3800 tona goriva.
Funte i zastava EU - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2022
RUSIJA
EU objavila globalni finansijski i ekonomski rat Rusiji
Portugal daje Ukrajini naočare za noćno gledanje, pancire, kacige, granate, municiju i automatske G3 puške.
Grčka šalje “odbrambenu opremu” kao i humanitarnu pomoć, a nudi lečenje ranjenima iz kriznih zona u svojih 11 vojnih bolnica, kao i slanje goriva, pancira, kaciga i drugog “vojnog materijala” u vrednosti od 3,3 miliona dolara. Češka Republika Ukrajini šalje 4.000 minobacača, kao i arsenal od 30.000 pištolja, 7.000 jurišnih pušaka, 3.000 mitraljeza, mnogo snajperskih pušaka i milion metaka… Česi su Kijevu obećali 4.000 minobacača u vrednosti od 1,6 milion dolara koji tek treba da budu isporučeni.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala