- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Nebenzja: U rezoluciji UN ni reči o ubistvima stanovnika Donbasa

© Sputnik / Nэnsi Siselь / Uđi u bazu fotografijaVasilij Nebenzja
Vasilij Nebenzja - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2022
Pratite nas
U rezoluciji Generalne Skupštine Ujedinjenih nacija koja je danas usvojena, a kojom se zahteva od Rusije da prekine specijalnu operaciju u Ukrajini i povuče vojsku, nema ni reči o ubistvu nedužnih stanovnika Donbasa, izjavio je na specijalnoj sednici Generalne skupštine UN ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi, a sve video sadržaje na platformi „Odiseja“ (odysee.com).
„Oni koje je zanimao razvoj ukrajinske krize, savršeno razumeju njenu genezu. Naše trenutno delovanje je rezultat težnje da se zaustavi osmogodišnji rat režima Majdana protiv stanovnika Donbasa. Tokom proteklih godina naša zemlja je učinila sve moguće i nemoguće kako bi izbegla takav scenario. Pokucali smo na sva vrata, iako niko nije hteo da nas čuje. Građane Donbasa su nastavili i nastavljaju da bombarduju”, objasnio je Nebenzja.
Prema njegovim rečima, u usvojenoj rezoluciji uopšte se ne pominje protivzakoniti prevrat u Kijevu.
„Nema ni reči o tome da su nove nacionalističke vlasti odmah ograničile prava građana na upotrebu ruskog jezika. Time je pokrenut ogroman lanac kršenja osnovnih prava stanovnika istoka zemlje, i ne samo istoka, uključujući najdragocenije pravo – pravo na život”, istakao je Nebenzja.
Prema rečima ruskog ambasadora, mnogi od prisutnih u sali GS UN u vreme glasanja ne žele da čuju ništa o tragediji koja je počela u Ukrajini nakon puča 2014. godine, ne žele da čuju o ljudima koji su živi spaljeni u Odesi, o progonima i ubistvima neistomišljenika.
„U dokumentu se ne pominje ni da su tokom osam godina SAD i Evropa dovlačili, a i sada dovlače u Ukrajinu naoružanje, pomažući režimu Majdana da ubija nedužne stanovnike Donbasa, a takođe su opravdavali lojalne kijevske vlasti za potpuno ignorisanje Minskih sporazuma”, dodao je Nebenzja.
Ruski predstavnik je takođe zaključio da je ovaj projekat očigledan pokušaj "onih koji su tokom poslednje decenije izvršili nebrojene agresije, ... državne udare (jedan od kojih je postao i udar u Ukrajini), da se predstave kao pobornici međunarodnog prava".
Podsetimo, danas je na GS UN usvojena rezolucija čiji su koautori Ukrajina, SAD, Velika Britanija, Francuska, Kanada, Japan i brojne druge države. Rezolucijom se osuđuje „objava Rusije 24. februara 2022. godine o specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini”. Autori takođe osuđuju odluku Rusije da „podigne gotovost svojih nuklearnih snaga”. U tekstu se pominje da Generalna Skupština duboko žali zbog „agresije RF protiv Ukrajine” i zahteva da Ruska Federacija momentalno obustavi primenu sile u Ukrajini” i uzdrži se od pretnji drugim članicama UN.
Međutim, u tekstu nema nijednog obraćanja direktno Kijevu, nema pomena konkretno o situaciji stanovništva Donbasa i agresiji protiv DNR i LNR. Takođe, ne govori se o nezakonitom puču u Ukrajini 2014. godine, dok je Rusija prilikom sastavljanja svih sličnih dokumenata zahtevala pominjanje tih tačaka.
Rezolucije GS UN nisu obavezujuće.
Generalna skupština Ujedinjenih nacija - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2022
RUSIJA
GS UN: Rusija da prekine operaciju u Ukrajini; Nebenzja: Zapad prisiljava na glasanje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala