- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

GS UN: Rusija da prekine operaciju u Ukrajini; Nebenzja: Zapad prisiljava na glasanje

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICGeneralna skupština Ujedinjenih nacija
Generalna skupština Ujedinjenih nacija - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2022
Pratite nas
Generalna skupština Ujedinjenih nacija je usvojila rezoluciju u kojoj traži od Rusije da prekine specijalnu operaciju u Ukrajini i povuče vojsku.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi, a sve video sadržaje na platformi „Odiseja“ (odysee.com).
Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja rekao je tim povodom da Zapad prisiljava zemlje da glasaju za rezoluciju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija protiv specijalne operacije Rusije.
On je pozvao Generalnu skupštinu UN da ne podrži rezoluciju kojom se osuđuje ruska vojna operacija.
Za Rezoluciju je glasala 141 država, protiv je bilo pet, a uzdržano 35.
Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš je takođe podržao rezoluciju.
Protiv su bili: Rusija, Belorusija, Sirija, Severna Koreja i Eritreja. Uzdržani su bili: Kina, Indija, Kuba, Centralnoafrička Republika, Iran, Irak, Kazahstan, Pakistan, Južnoafrička Republika i drugi.
Koautori Rezolucije su: Ukrajina, SAD, Velika Britanija, Francuska, Kanada, Japan i niz drugih država.
Kako se navodi, Generalna skupština žali zbog agresije Rusije protiv Ukrajine i zahteva da Rusija odmah prekine primenu sile u Ukrajini i da se uzdrži od pretnji drugim članicama UN.
U dokumentu se osuđuje i to što je Rusija podigla nivo gotovosti svojih nuklearnih snaga.
U tekstu se, međutim, ne nalazi ni jedan poziv neposredno Kijevu, nema ni pomena o položaju stanovnika Donbasa i agresiji protiv Donjecke i Luganske Narodne Republike. Takođe, ne govori se o nezakonitom prevratu u Ukrajini 2014. godine, dok je Rusija prilikom izrade svih dokumenata zahtevala spominjanje ovih tačaka.
Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja je dodao da se ciljevi specijalne ruske operacije u Ukrajini izvršavaju i biće dostignuti.

„Ciljevi naše specijalne operacije su objavljeni na osnovu člana 51 Povelje Ujedinjenih nacija, izvršavaju se i biće dostignuti“, rekao je Nebenzja.

Član 51 Povelje Ujedinjenih nacija podrazumeva neotuđivo pravo države da pribegne vojnoj sili u cilju ostvarivanja prava na samoodbranu u slučaju oružanog napada, sve dok Savet bezbednosti UN ne primeni neophodne mere u cilju održanja međunarodnog mira i sigurnosti.
Rezolucije Generalne skupštine nisu obavezujuće.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala