- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva upozorava: Odluka Nemačke o „Severnom toku 2“ dovešće do naglog skoka cena gasa u Evropi

© Sputnik / Dmitriй Lelьčuk / Uđi u bazu fotografijaIzgradnja gasovoda "Severni tok 2" u Nemačkoj
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2022
Pratite nas
Odluka Berlina da obustavi sertifikaciju projekta „Severni tok 2“ naneće nepovratnu štetu rusko-nemačkim odnosima, saopštila je portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi, a sve video sadržaje na platformi „Odiseja“ (odysee.com).

„Želeli bismo da kažemo da će odluka Berlina o obustavljanju projekta dovesti do nepovratne štete po rusko-nemačke odnose koji su poslednjih godina ionako daleko od nepomućenih, ne našom krivicom. Odgovornost za posledice tih nelegitimnih postupaka, koji dovode u pitanje reputaciju Nemačke kao pouzdanog spoljnoekonomskog partnera, u potpunosti je na nemačkoj strani“, navodi se u saopštenju Zaharove.

Prema njenim rečima, odluka zvaničnog Berlina je „neprihvatljiva i nedostojna sa stanovišta normi međunarodnog privrednog prava“. Kako je dodala, investitori projekta imaju neotuđivo pravo da podnesu tužbu protiv zvaničnog Berlina međunarodnim arbitražnim sudovima radi dobijanja kompenzacije.

„Smatramo da imamo posla sa klasičnim presedanom korišćenja komercijalnog projekta kao političkog oružja protiv nas, za šta kolektivni Zapad i zvanični Berlin toliko vole da optužuju Moskvu“, prokomentarisala je Zaharova.

Ona je podsetila da je nemački kancelar Olaf Šolc, po čijem je direktnom nalogu doneta ova odluka, ranije govorio da je proces sertifikacije „Severnog toka 2“ isključivo normativan i da nikako ne može da bude povezan sa političkom konjukturom.
Zaharova konstatuje da je sada očigledno da su nemačke vlasti bile nedosledne i da su „podlegle iskušenju da iskoriste projekat kao polugu pritiska na Rusiju, time pokazujući nesposobnost da razdvoje politiku i ekonomiju“.
„Direktna zabrana sertifikacije 'Severnog toka 2', uvedena 22. februara iz političkih razloga, je logička kulminacija pomenute doktrine prioriteta politike iznad ekonomije u kontekstu njegove realizacije“, ističe ona.
Porast cena gasa u EU
Zaharova je poručila da stav Rusije u pogledu energetske saradnje sa Nemačkom i Evropom u ostaje nepromenjen. Kako je podsetila, ruska strana je stalno naglašavala ekonomsku, komercijalnu suštinu projekta i njegovu usklađenost sa propisima EU.
„Pravovremeno puštanje u rad tog gasovoda odgovaralo bi interesima kako Rusije, tako i Evrope. Osim obostrane koristi, nova ruta bi trebalo da doprinese diversifikaciji snabdevanja gasom i da postane stabilizujući elemenat za gasno tržište Evrope. Sudeći po svemu, u doglednoj budućnosti to se neće dogoditi, pošto je projekat postao talac veštačkog povezivanja sa drugim političkim događajima. Neizbežna posledica odustajanja od 'Severnog toka 2' biće, kao što već vidimo, nagli rast cena gasa na evropskom tržištu“, poručila je Zaharova.
Nemački kancelar Olaf Šolc ranije je naložio Ministarstvu ekonomije zemlje da preduzme „neophodan administrativni korak“ kojim bi se odmah poništila sertifikacija „Severnog toka 2“. Reč je o povlačenju dokumenta iz Ministarstva, na osnovu kojeg je Federalna agencija za mreže vršila sertifikaciju operatora gasovoda.
Izgradnja gasovoda Severni tok 2 u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2022
RUSIJA
Nemački ministar: „Severni tok 2“ neće biti sertifikovan, Berlin vodio naivnu politiku prema Rusiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala