- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Moskva predlaže Kijevu pregovore, a ne kapitulaciju

© AP Photo / Shamil ZhumatovMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2022
Pratite nas
Ruske zahteve Ukrajini ne treba kvalifikovati kao njenu kapitulaciju, Moskva predlaže pregovore, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi, a sve video sadržaje na platformi „Odiseja“ (odysee.com).

„Ne smatram da se to može kvalifikovati na taj način (kao kapitulacija). Ovde nije najvažniji termin koji će biti upotrebljen. Mi predlažemo sporazum koji će osiguravati legitimna prava svih naroda koji žive u Ukrajini, što uključuje sve nacionalne manjine bez izuzetka i njihovu ravnopravnost“, rekao je Lavrov.

„To treba da se odrazi i u zakonodavstvu Ukrajine, gde sada postoji zakon o tri autohtona naroda, kao da Rusi nikada nisu postojali na ukrajinskoj zemlji. Takve stvari već stvaraju zakonodavne osnove za dalju rusofobičnu politiku, i ne samo rusofobičnu, nego protiv svih ostalih nacionalnih manjina – Mađara, Rumuna, Poljaka, Bugara. Polazimo od toga da će upravo ukrajinski narod to rešavati. Ako se vlast složi sa uslovima o kojima se sada razgovara, to će biti sporazum“, rekao je šef ruske diplomatije.
Nakon završetka sukoba, Ukrajinci sami treba da odluče kako će dalje da žive, rekao je šef ruske diplomatije.
Govoreći o republikama Donbasa, šef ruske diplomatije je kazao da Luganska Narodna Republika i Donjecka Narodna Republika treba da budu priznate u granicama Donjecke i Luganske oblasti.

Specijalna operacija u Ukrajini

Rusija čini sve kako bi sprečila ozbiljne žrtve među civilnim stanovništvom tokom specijalne operacije u Ukrajini, rekao je Lavrov.
Po njegovim rečima, Oružane snage Rusije „zajedno sa ustanicima DNR i LNR koriste visoko precizno oružje i uništavaju isključivo vojnu infrastrukturu ukrajinske vlasti u kontekstu zadataka demilitarizacije“.
Govoreći o ciljevima ruske vojne operacije u Ukrajini, Lavrov je rekao da je cilj da se spreči pojava konkretnih vrsta naoružanja u toj zemlji.

„U okviru te specijalne vojne operacije postavljen je jasan zadatak, uzimajući u obzir iskustvo poslednjih decenija nakon raspada SSSR-a, da se osigura demilitarizacija Ukrajine. Treba da budu određene konkretne vrste udarnog naoružanja koje nikada neće biti raspoređene u Ukrajini i koje se neće praviti. Tamo uopšte ne treba da postoji ikakvo naoružanje koje može da ugrozi bezbednost Rusije“, rekao je Larov.

Kako je dodao, Ukrajina treba da prođe i postupak denacifikacije, kao u prošlosti Nemačka.

„Denacifikacija. Na isti način kao što je fašistička Nemačka bila podvrgnuta tom postupku. Još jednom apelujem: pogledajte javno dostupne video snimke o tome kakvu slobodu uživaju neonacisti u Ukrajini kada organizuju marševe sa portretima ratnih zločinaca. Predsednik Vladimir Zelenski dodeljuje im svoju gardu kako bi obezbedio počasnu stražu. Predstoji veliki posao“, rekao je Lavrov.

Rusija spremna da razgovara o bezbednosnim garancijama

Rusija je spremna da razgovara o pitanju bezbednosnih garancija tokom druge runde pregovora sa Ukrajinom, rekao je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov.
„Predsednik Zelenski izrazio je spremnost, tačnije želju da dobije bezbednosne garancije. Smatram da je to pozitivan korak. Naši pregovarači su spremni za drugu rundu razgovora o tim garancijama sa ukrajinskim predstavnicima“, kazao je šef ruske diplomatije.
Međutim, kako je dodao, „ukrajinski predstavnici ponovo, kao i na prvom sastanku, još ne potvrđuju održavanje druge runde razgovora“.
„Oni će odugovlačiti. Mislim da im ni Amerikanci još ne dozvoljavaju. Sada više niko ne veruje nezavisnost Kijeva“, konstatovao je Lavrov.
Namera Moskve i Kijeva da održe drugu rundu razgovora ukazuje na to da su strane spremne da traže rešenje sukoba, dodao je on.

Nova „gvozdena zavesa“ Zapada?

Prema rečima Lavrova, ako Zapad odluči da spusti novu „gvozdenu zavesu“, Rusija neće brinuti i naći će druge mogućnosti za razvoj.
On je podsetio da je britanski premijer Vinston Čerčil svojevremeno „spuštao gvozdenu zavesu“ 1946. godine.
„Svima je jasno da je podizanje 'gvozdene zavese' karakteristika onih koji razmišljaju u okvirima prevaziđenih kategorija: kategorije kolonijalizma, neokolonijalizma. Naravno, te kategorije izazivaju nostalgična osećanja posebno kod Britanaca. Ali ako je Zapad tako odlučio, uveravam vas da ćemo pronaći mogućnost da nastavimo da živimo, da se razvijamo i čak nećemo mnogo brinuti o tome šta su naši zapadni partneri uradili, još jednom dokazujući svoju apsolutnu nepouzdanost i potpunu nesposobnost za dogovaranje“, ocenio je ruski ministar.
On je konstatovao da „Velika Britanija očigledno oseća nelagodu, jer počinju da zaboravljaju na nju čim je realizovala 'bregzit'“.
Lavrov je istakao da Ukrajina ima tehnološki i tehnički potencijal da napravi nuklearno oružje, ali da Rusija to neće dozvoliti.
„Postoji tehnički, tehnološki potencijal. O tome je govorio predsednik Vladimir Putin, naši stručnjaci su komentarisali tu situaciju. Mogu odgovorno da kažem da mi to nećemo dozvoliti“, rekao je Lavrov.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala