- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Kosmički zraci otkrivaju tajne skrivene u Velikoj piramidi u Gizi

CC0 / piksabej / Piramida
Piramida - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2022
Pratite nas
Tim naučnika planira da koristi mione kosmičkih zraka kako bi istražio tajne Velike piramide u Gizi i pokušao da mapira njenu unutrašnju strukturu.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi, a sve video sadržaje na platformi „Odiseja“ (odysee.com).
Tim "Explore the Great Pyramid" ističe da su teleskopi koje nameravaju da koriste u svom istraživanju mnogo osetljiviji od „opreme koja je svojevremeno korišćena za istraživanje Velike piramide.
Tim istraživača koristiće mionsku tomografiju da bi snimila unutrašnjost legendarne znamenitosti.
Fizičar Luis Alvarez i njegov tim koristili su ovaj metod za proučavanje piramide 1960-ih godina. 2017. godine, ova metoda korišćena je u još jednom projektu u kom je pored mionske tomografije primewena i infracrvena termografija za ispitivanje unutrašnjosti piramide, otkrivši veliku prazninu iznad Velike galerije u tom istraživanju.
Međutim, tim istraživača "Explore the Great Pyramid" navodi da će njihov mionski teleskopski sistem biti mnogo moćniji od prethodno korišćenog.
„Planiramo da postavimo teleskopski sistem koji ima više od 100 puta veću osetljivost od opreme koja je nedavno korišćena, snimaće mione iz skoro svih uglova i po prvi put će proizvesti pravu tomografsku sliku tako velike strukture“, navode naučnici, prenosi međunarodni Sputnjik.
„Imamo drugačiji pristup slikanju velikih struktura. Upotreba velikih mionskih teleskopa postavljenih izvan strukture može proizvesti slike mnogo veće rezolucije zbog velikog broja registrovanih miona. Pored toga, pomeranjem teleskopa oko osnove piramide, po prvi put se može izvršiti prava tomografska rekonstrukcija slike", ističu naučnici.
Mlečni put iznad Opservatorije Paranal u pustinji Atakama - Sputnik Srbija, 1920, 06.04.2020
Otrovna kometa koja je bila svedok izgradnje egipatskih piramida vraća se u Sunčev sistem 
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala