- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Evropska federacija novinara strahuje za slobodu izražavanja u Evropi zbog zabrane RT i Sputnjika

© Sputnik / Alexei Danichev Sputnjik redakcija
 Sputnjik redakcija - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2022
Pratite nas
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen objavila je u nedelju da će RT i Sputnjik biti zabranjeni u Evropskoj uniji. Evropska federacija novinara (EFJ) strahuje od učinaka ove spirale cenzure na slobodu izražavanja u Evropi.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi, a sve video sadržaje na platformi „Odiseja“ (odysee.com).
„Zabranićemo Kremljovu medijsku mašinu u EU. Državne kompanije „Raša Tudej“ i „Sputnjik“ i njihove podružnice, više neće moći da šire svoje laži kako bi opravdale Putinov rat“, rekla je Ursula fon der Lajen“. „Razvijamo alate za zabranu njihovih toksičnih i štetnih dezinformacija u Evropi“, dodala je ona, ne dajući više detalja.
Generalni sekretar EFJ-a Rikardo Gutijerez iznenađen je ovom objavom:

„Pre svega, treba znati da regulacija medija ne spada u nadležnost Evropske unije. Gospođa fon der Lajen najavila je meru za koju nema ovlašćenja. EU nema pravo da daje ili povlači dozvole za emitovanje. To je isključiva nadležnost država“, rekao je Gutijerez.

„Drugo, potpuno zatvaranje medija ne čini mi se najboljim načinom za borbu protiv dezinformacija ili propagande“, dodao je on. „Ovaj čin cenzure može imati totalno kontraproduktivan efekat na građane koji prate zabranjene medije. Prema našem mišljenju, uvek je bolje suprotstaviti se dezinformaciji propagandističkih ili navodno propagandističkih medija otkrivanjem njihovih činjeničnih grešaka ili lošeg novinarstva, demonstriranjem njihove finansijske ili operativne nezavisnosti, isticanjem njihove lojalnosti državnim interesima i zanemarivanjem interesa javnosti“, smatra Gutijerez.
EFJ podseća na praksu Evropskog suda za ljudska prava u kojoj se navodi da je zabrana medija ozbiljan čin, koji mora da se temelji na čvrstim pravnim osnovama i objektivnim elementima kako bi se izbegla samovolja.
„Izazov za demokratije je borba protiv dezinformacija uz očuvanje slobode izražavanja“, rekao je Gutijerez.
EFJ smatra da treba dati prednost drugim strategijama: povećanjem podrške nezavisnom novinarstvu, jačanjem nezavisnosti uredništva, jačanjem društvenog statusa novinara, unapređenjem profesionalne etike kroz nezavisna novinarska tela, podsticanjem medijskog pluralizma, unapređenjem medijske pismenosti za sve, povećanjem transparentnosti onih koji su na vlasti (koju oni nikad ne predlažu!)…
„Pravi lek za dezinformacije nije zabrana medija, već unapređenje živog, pluralističkog, profesionalnog, etičkog i održivog medijskog ekosistema, potpuno nezavisnog od onih na vlasti“, rekao je generalni sekretear EFJ-a.
„Rizik politike cenzure takođe je i verovatnoći odmazde, kao što smo videli sa zabranom „Dojče velea“ u Rusiji kao odgovorom na zabranu RT-a u Nemačkoj. Rezultat ove eskalacije je osiromašenje medijskog pluralizma u Rusiji. Građani su izgubili pravo na pristup informacijama koje prenosi DV. Ovo je žalosno“, zaključio je Gutierez, prenosi „bhnovinari.ba“.
Sputnjik cenzura - ilustracija  - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2022
SRBIJA
Poštovani pratioci, pod udarom smo brutalne cenzure – evo kako da budete uz nas
Logo televizije RT - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2022
RUSIJA
EU zabranila emitovanje Sputnjika i RT-a na svojoj teritoriji
Milo Lompar - Sputnik Srbija, 1920, 30.01.2022
KULTURA
Orvel na crnoj listi – „1984“ na udaru cenzure zbog kritike zapadnog totalitarizma /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala