- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Đukanović političkim lupingom želi kontrolu nad vladom

© AP Photo / Virginia MayoMilo Đukanović
Milo Đukanović - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2022
Pratite nas
Predlogom da se zbog događaja u Ukrajini umjesto manjinske vlade formira politička u koji bi ušla i Demokratska partija socijalista, ta stranka i njen lider Milo Đukanović nameću sebe međunarodnim faktorima kao poželjne partnere i kao aktere koji su se konsolidovali u opoziciji i imaju ambiciju da budu ključni faktor u formiranju nove vlasti.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi, a sve video sadržaje na platformi „Odiseja“ (odysee.com).
Ističu rokovi, a manjinske vlade nema i još se ne zna ko će ući u nju i kako će ona izgledati.
Iako je Đukanović prošle sedmice izjavio da je najrealnije da se postigne konsenzus o formiranju manjinske vlade, koju je predložila koalicija “Crno na bijelo” (GP URA i CIVIS), iz njegove partije su prije par dana, nakon okončanja konsultacija, poručili da je politička vlada, koji bi činile proevropske stranke, jedino rješenje krize vlasti uzimajući u obzir dešavanja u Ukrajini.
URA je u reagovanju taj predlog odbacila, poručivši da nakon što je, čak i u svojim najvećim bastionima, DPS otišao u opoziciju, racionalna percepcija političkih zbivanja ovoj partiji nije jača stran.
„Da ih vratimo u stvarnost. Nema nikakve političke vlade sa DPS-om. URA je dala svoje rješenje u kojem u Vladi nema DPS-a i DF-a a ukoliko se nekakve druge opcije mogu ostvariti, to je u redu, ali u njima URA neće učestvovati”, navela je URA u saopštenju.
Strahinja Bulajić, v.d predsjednika Skupštine, kazao je da neće zakazati sjednicu parlamenta dok se skupštinska većina sa avgustovskih izbora 2020 ne dogovori o tome.
SNP već četiri sedmice ne zakazuje Glavni odbor na kome bi odlučili o ulasku u manjinsku vladu.

DPS želi kontrolu nad vladom

Profesor Savo Marković kaže za Sputnjik da je politička situacija u Crnoj Gori sve složenija i haotičnija.
“Najnoviji predlog Mila Đukanovića , iako ga je izgovorio potpredsjednik DPS-a Jefto Eraković, koji to nije rekao bez odobrenja Đukanovića, da nova crnogorska vlada ne treba da bude manjinska već politička, sa stanovišta interesa njegove partije je razumljiva. Đukanović u ovoj situaciji želi da se Evropi nametne kao čuvar mira u ovom dijelu Balkana. On je bio potrčko toj Evropi u nekim stvarima, i bio im je potreban da obavi poslove za njih. Sa druge strane, treba podsjetiti da Đukanović sa svojim koalicionim partnerima ima 40 poslanika u Skupštini CG i bilo bi glupo da tu većinu utopi u par poslanika URE, a da nema nikakve političke koristi od toga.
Dakle, težnja Đukanovića za političkom vladom je sasvim legitimna. Međutim, ona pokazuje da se na vlast može doći i mimo izbora i volje građana. Dakle, opet se vraćamo na to da su prijevremeni parlamentarni izbori jedini lijek za postojeću političku krizu u Crnoj Gori“, kaže Marković.

Veće podjele nego u vreme partizana i četnika

Naš sagovornik ističe da rješenje nije nikakva manjinska ni političa vlada, već da postojeće vlada Krivokapića bude u tehničkom mandatu do novih izbora, da ih pripremi, da se pročiste birački spiskovi.
„Politička kriza u Crnoj Gori je na vrhuncu. Crna Gora je sada podjeljenije društvo nego za vrijeme podjele na partizane i četnike. Te podjele su 60 i 70 godina prošlog vijeka bile na neki način zacijeljene, ali su sada esklalirale. Dakle, samo fer parlamentarni izbori su izlaz iz ove krize, a ne politička vlada kojom bi upravljao DPS“, kaže Marković za Sputnjik.

Milovi spavači

Vesko Pejak iz Alternative Crne Gore ukazuje da Đukanović poslednjim potezima pokazuje želju da vrati kontrolu nad političkom situacijom u Crnoj Gori.
„Đukanović je 30. avgusta 2020. godine izgubio dio kontrole koji se tiče izborne volje građana. On i dalje ima dio institucionalne kontrole nad određenim političkim subjektima. Koje još političke subjekte on kontroliše pokazalo se poslednje tri četiri mjeseca kada URA i SNP panično pokušavaju da Đukanovića vrate na vlast. Jasno je da je on imao insajdere u tim partijama sve vrijeme, a ja mislim da on ima svoje „spavače“ i u drugim partijama koje još nije aktivirao. Pokušaj da se na silu, mimo zakona, zakaže sjednica Skupštine na kojoj bi se izabrala neka manjinska vlada i nekakav mandatar, bez rješenja za ministarska mjesta i dogovora, u suštini je pokušaj da se iskoriti ova situacija kada su oči Amerike i Evrope uprte u Ukrajinu. Zato Đukanović daje izjave da Crna Gora uputi pomoć Ukrajini, iako se zna da Crna Gora malo čime može da im pomogne, da je riječ o simboličnoj pomoći“, kaže Pejak za Sputnjik.
Pejak dodaje da Đukanović samo koristi „mutnu političku situaciju ovdje i u svijetu kako bi reaktivirao svoje političke snage.
„Nema ništa od povrtaka DPS na vlast, ne samo zato što je Đukanović otpisan političar, već zato što je on akter velikih afera, koje ne bi samo zatresle Crnu Goru, već i daleko izvan Crne Gore“, tvrdi Pejak.
Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2022
REGION
Krivokapić: Izbori jedini izlaz iz političke krize
Zdravko Krivokapić - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2022
REGION
Krivokapić: Donosimo važne odluke, ali Abazović ne dolazi na sednice Vlade
Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2022
REGION
Krivokapić poručio sa skupa pokreta „Berane sad“: Izdaja se ne zaboravlja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala