- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Direktor Roskomosa: Onesposobljavanje satelita je povod za rat

© Sputnik / Anton Denisov / Uđi u bazu fotografijaGeneralni direktor "Roskosmosa" Dmitrij Rogozin
Generalni direktor Roskosmosa Dmitrij Rogozin - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2022
Pratite nas
Onesposobljavanje satelita je casus belli, rekao je šef Roskosmosa Dmitrij Rogozin posle hakerskog napada na ruski Centar za kontrolu letova.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi, a sve video sadržaje na platformi „Odiseja“ (odysee.com).
„Želim da upozorim one koji to pokušavaju da urade da je reč o zločinu koji treba veoma oštro da bude kažnjen, jer je udaljavanje bilo koje kosmičke konstelacije bilo koje države sa dužnosti takozvani casus belli, odnosno izgovor za rat, “, rekao je Rogozin za televizijski kanal „Rusija 24”.
Prema njegovim rečima, korporacija će tragati za počiniocima ovih napada i prenositi podatke o njima specijalnim službama za pokretanje krivičnih dela.
Pre toga je primetio da je bilo pokušaja hakovanja, ali da je bezbednosni sistem Roskosmosa uspeo da ih odbije.
„Da, bilo je takvih pokušaja da se upadne u kontrolne centre, ali je naš bezbednosni sistemto automatski apsorbovao i odbio te napade“, rekao je Rogozin.
Ranije je jedan broj Telegram kanala izvestio da je hakerska grupa NB65, povezana sa mrežom Anonimus, navodno uspešno hakovala komunikacije Roskosmosa sa ruskim satelitima.

Rusija traži garancije da se VanVeb sateliti neće koristiti u vojne svrhe

Direktor Roskosmosa je, takođe, rekao da Rusija očekuje garancije da "Vanveb" sateliti neće biti korišćeni u vojne svrhe, a da je rok za pružanje takvih garancija 4. mart u 21.30. Ukoliko taj rok ne bude ispoštovan, nosač raketa „Sojuz 2" će biti uklonjen s lansiranja.
„Zahtevamo da nam budu pružene sveobuhvatne pravne garancije da 'VanVeb' neće koristiti ove satelite u vojne svrhe i da neće pružati usluge određenim vojnim resorima“, rekao je Rogozin za televizijski kanal „Rusija 24“.
„VanVeb“ sateliti su namenjeni ostvarivanju svemirskog komunikacionog sistema koji obezbeđuje brz pristup internetu bilo gde u svetu.
Prema ranije najavljenim planovima, za izvođenje satelita „VanVeb“ u svemir tokom 2022. godine planirano je šest lansiranja sa rakete „Sojuz“ s kosmodroma Bajkonur, kao i jedno lansiranje s kosmodroma Kuru u Francuskoj Gvajani.
Ranije je saopšteno da zbog situacije u Ukrajini „VanVeb“ još nije odlučio da li će lansiranje satelita s Bajkonura, planirano za 5. mart, biti odloženo. Ruska strana je saopštila da je spremna da nastavi da ispunjava ugovorne obaveze i da se priprema za lansiranje.
Pogled na Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2022
RUSIJA
Peskov: Moskva razmatrala najrazličitije scenarije ─ od najlakših do najtežih sankcija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala