- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Amerika uvodi nove sankcije protiv Rusije: Meta – odbrambena preduzeća

© AP Photo / Patrick SemanskyBela kuća u Vašingtonu
Bela kuća u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2022
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države zajedno sa saveznicima uvode nove sankcije protiv Rusije i Belorusije zbog događaja u Ukrajini, saopštila je Bela kuća.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi, a sve video sadržaje na platformi „Odiseja“ (odysee.com).
„Stejt department će uvesti široke sankcije usmerene protiv ruskog odbrambenog sektora kako bi se još više ograničila Putinova vojna mašinerija. To će povući za sobom značajne troškove za ruske kompanije koje se bave pravljenjem oružja“, navodi se u saopštenju.
Kako je precizirano, sankcije pogađaju i Belorusiju, jer je „dozvolila Putinu da izvrši invaziju na Ukrajinu“.

„Na spisak su ukupno dodata 22 ruska odbrambena preduzeća, uključujući ona koje proizvode borbene avione, borbena vozila pešadije, sisteme za elektronsko ratovanje, rakete i bespilotne letelice za ruske Oružane snage“, navodi se u saopštenju Bele kuće.

Pored toga, sankcije će biti usmerene protiv organizacija „koje su podržavale ruske i beloruske službe bezbednosti, vojni i odbrambeni sektor i/ili vojna i odbrambena istraživanja“.
SAD takođe nameću Rusiji ograničenja izvoza opreme za proizvodnju energetskih resursa, kako bi se vremenom oslabio položaj Rusije na tržištu, saopštila je Bela kuća.

„Izvozna kontrola je usmerena na preradu nafte, ključni izvor prihoda koji podržava rusku vojsku. Kroz kontrolu izvoza opreme za proizvodnju nafte i gasa Ministarstvo trgovine će uvesti ograničenja izvoza tehnologija koje bi u dugoročnoj perspektivi održale prerađivačke kapacitete Rusije“, navodi se u saopštenju.

Kako je precizirano, SAD i njihovi saveznici nisu strateški zainteresovani za smanjenje globalnih isporuka energije, pa su zato isključili odgovarajuće sankcije.
Pogled na Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 02.03.2022
RUSIJA
Peskov: Moskva razmatrala najrazličitije scenarije ─ od najlakših do najtežih sankcija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala