- Sputnik Srbija, 1920
EKONOMIJA
Sputnjik Ekonomija prati najnovije vesti, analize i izveštaje iz Rusije, regiona i sveta.

Sačuvali Sberbanku zarad finansijske stabilnosti Srpske

© Sputnik / Vitaliй Belousov / Uđi u bazu fotografijaSberbanka
Sberbanka - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2022
Pratite nas
Republika Srpska (RS) je odlučila da sačuva Sberbanku koja se našla na meti antiruskih sankcija EU i SAD da bi zadržala finansijsku stabilnost RS i zaštitila svoj finansijski sektor za koji je ta banka sistemski važna, kaže za Sputnjik direktor Agencije za bankarstvo Republike Srpske Srđan Šuput.
Iako Bosna i Hercegovina nije uvela sankcije Rusiji zbog vojne operacije u Ukrajini, Sberbanka u Republici Srpskoj je od 25. februara na udaru sankcija EU i SAD, odnosno Evropske centralne banke, jer je ona u vlasništvu Sberbanke Austrija, objasnio je Šuput. Pošto su dobili obaveštenje od Sberbanke Austrije da ona više neće biti u mogućnosti da podrži banku u Banjaluci, postupili su, kako kaže, u skladu sa zakonom, preuzvši upravljanje tom bankom. Preciznije, RS je preuzela upravljačka prava, odnosno akcije Sberbanke Austrije i time je amortizovan taj prvi udar kako bi banka u Banjaluci mogla nesmetano da nastavi da radi, ističe naš sagovornik.

Sberbanka za finanijsku stabilnost Srpske

Nakon razgovora sa vladom i ministarstvom finansiodlučeno je da se ide na restrukturiranje banke pošto je vlada RS pokazala spremnost da preuzme sve akcije i da tako postane novi vlasnik te banke.
„Mi smo danas doneli tu odluku. Dva dana, odnosno 48 sati, će biti ograničen rad banke zbog papirologije na kojoj se radi i od četvrtka će banka ponovo biti nesmetano otvorena za platni promet i za sve ostalo. Banka je i dalje visoko likvidna, imamo dovoljno sredstava i da izmirujemo zahteve svih klijenata i deponenata te banke“, napominje Šuput.
Banka trenutno radi u izmenjenom režimu, operativni su bankomati, elektronsko bankarstvo, plaćanje karticama ali i zahtevi za razročenje depozita.
© Sputnik / Mihail VaskresenskiTrenutno funkcionišu bankomati i elektronsko bankarstvo, a od 3. marta Sberbanka u RS će raditi u punom obimu
„Mir“ - prva ruska platna kartica - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2022
Trenutno funkcionišu bankomati i elektronsko bankarstvo, a od 3. marta Sberbanka u RS će raditi u punom obimu

Jedna od najzdravijih u RS

Na pitanje koliki je značaj te banke, koliki je njen udeo na bankarskom tržištu RS, on kaže da je ona trenutno četvrta po veličini, ali da se može slobodno reći da je jedna od najzdravijih banaka u RS. Reč je, kako dodaje, o banci sa jednim od najboljih svih pokazatelja poslovanja koja je svake godine izbacivala solidnu dobit, koja ima jedan od najboljih portfolija, koja ima 400 zaposlenih i koja je prisutna u skoro svakom mestu RS.
Sberbanka je značajna, dodaje Šuput, ne samo za bankarski sektor RS, nego generalno za bankarski sektor BiH, jer i u Federaciji BiH je ista situacija sa Sberbankom BIH Sarajevo.
„Ono zbog čega smo mi reagovali na ovaj način je, pre svega, da zaštitimo i finansijski sektor, da zadržimo finansijsku stabilnost, da zadržimo radna mesta, da zadržimo banku i da nemamo dodatnih negativnih udara na naš sektor“, ističe direktor Agencije za bankarstvo RS.

I likvidacija bi bila moguća

Odgovarajući na pitanje kakve bi bile psledice da to RS nije uradila, on kaže da banka ima novac da isplati sve deponente, ali da bi sve bilo prepušteno stihiji i bilo bi nemoguće da se svi klineti isplate u jednom danu. Naprosto bi se desio stampedo, bilo bi narušeno poslovanje banke, došla bi do problema sa likvidnošću i mi bismo morali da pokrenemo neke druge instrumente. A među njima je i mogućnost uvođenja prinudne uprave i pokrezanje postupka zatvaranja i likvidacije banke, napominje Šuput.
To Republici Srpskoj, kaže, nikako nije bilo u interesu jer se radi o vrlo zdravoj banci koja ima solidnu aktivu i pasivu.
„Depoziti građana su 520 miliona konvertibilnih maraka, privrede 260 miliona, države 50 miliona i depoziti do 50.000 maraka su osigrani od strane Agencije za osiguranje depoziota. I sa te strane smo želeli da budmeo odgovorni da se ne poseže za tim sredstvom da se klijenti naplaćuju preko Agencije za osiguranje depozita“, kaže naš sagovornik.
© YT/Al Jazeera BalkansSberbanka je sistemski važna banka za finansijsku stabilnost RS
Sberbanka - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2022
Sberbanka je sistemski važna banka za finansijsku stabilnost RS

Sistemski važna

U pitanju je, kako ističe, banka koja može da se nositi sa problemima, ali to ne može u jednom danu i zato su reagovali pomažući ne samo menadžmentu banke nego i bankarskom sektoru RS.
Vlada je opredeljena da je podrži jer je shvatila da je to sistmeski važna banka za finansijski sektor RS. Kako je najavila ministarka finansija RS Zora Vidović, vlada će da bi preuzela banku, uložiti 15 miliona KM.
„U ovom trenutku oni su izašli sa tim inicijalnim, početnim kapitalom, a mi smo dobili uveravanja da ukoliko to ne bude dovoljno za početak, možeda da bude i mnogo više. Ono što je nama najvažnije je da dobijemo stabilnog vlasnika koji može da garantuje kratkoročnu likvidnost ukoliko se stampedo odliva sredstava nastavi“, kaže direktor Agencije.
On, međutim, smatra da će se do kraja sedmice situacija smiriti i da će do jednog deponenta biti izmiren svaki od zahteva, ali i da će situacija biti bolja kada se uđe u mirnije vode.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala