- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Nedopustivo da se američko nuklearno oružje nalazi u Evropi, vreme je da se vrati kući

© Foto : Press-služba MID RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2022
Pratite nas
U sadašnjim uslovima mora se učiniti sve kako bi se sprečile nove runde trke u naoružanju, Rusija poziva SAD i njene saveznike da se pridruže moratorijumu na razmeštanje raketa srednjeg i kratkog dometa u Evropi, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov u onlajn obraćanju na konferenciji o razoružanju u Ženevi.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi.
Za Rusiju je neprihvatljivo što se američko nuklearno oružje nalazi u Evropi, dodao je on.
„Za nas je neprihvatljivo da se, suprotno osnovnim odredbama Sporazuma o neširenju nuklearnog oružja, američko nuklearno oružje i dalje nalazi na teritoriji niza evropskih zemalja. Nastavlja se pokvarena praksa ‘zajedničkih nuklearnih misija’ uz učešće nenuklearnih zemalja NATO-a. U njihovim okvirima razrađuju se scenariji za upotrebu nuklearnog oružja po Rusiji. Krajnje je vreme da se američko nuklearno oružje vrati kući i u Evropi potpuno demontira infrastruktura povezana sa njim“, naglasio je Lavrov.
Ministar je naveo da je Rusija spremna na zajednički rad sa Sjedinjenim Američkim Državama na pitanjima strateške stabilnosti.
Rusija poziva SAD da strogo ispunjavaju svoje obaveze da ne jačaju bezbednost na račun drugih, rekao je ministar.
„Još jednom pozivam Sjedinjene Američke Države, njihove saveznike i klijente da strogo ispunjavaju svoje međunarodne obaveze da ne jačaju sopstvenu bezbednost na tuđi račun“, istakao je ministar.
Prema njegovim rečima, to bi pomoglo da se poboljša vojno-politička situacija u evroatlantskom regionu, stvorili preduslovi za napredovanje u čitavom nizu problema u oblasti kontrole naoružanja, uključujući i mogući rad na novim sporazumima.
Lavrov je naveo da Zapad treba da odustane od stvaranja vojnih objekata na teritoriji bivših sovjetskih zemalja.
Prema njegovim rečima, Zapad još nije pokazao spremnost da Rusiji pruži pravno obavezujuće, dugoročne bezbednosne garancije, a posebno da odustane od daljeg širenja NATO-a, uključujući i opoziv „bukureštanske formule“ da će Ukrajina i Gruzija postati članice Alijanse.
„Zapadne zemlje treba da odustanu od stvaranja vojnih objekata na teritoriji država koje su ranije bile u sastavu SSSR-a i nisu članice Alijanse, uključujući korišćenje njihove infrastrukture za obavljanje bilo kakve vojne aktivnosti“, precizirao je ministar.
Ministar je ukazao na potrebu vraćanja vojnih potencijala, uključujući udarne, i infrastrukture NATO-a na stanje iz 1997. godine, kada je potpisan osnivački akt Rusija-NATO.
„Za nas ostvarivanje ovih ciljeva ima fundamentalni značaj“, dodao je ministar.
Kako je naveo, Rusija ne može, a da ne reaguje na neodgovorne izjave Kijeva o mogućnosti da Ukrajina poseduje nuklearno oružje, to je realna opasnost.
„Danas su opasnosti koje režim Vladimira Zelenskog predstavlja za susedne zemlje i međunarodnu bezbednost uopšte značajno porasle, nakon što su vlasti sa sedištem u Kijevu počele opasne igre vezane za planove za nabavku sopstvenog nuklearnog oružja“, rekao je ministar govoreći putem video veze na adresi konferencija o razoružanju u Ženevi.
Prema ministrovim rečima „neodgovorne izjave date po tom pitanju nisu prazna bravura. Ukrajina još uvek ima sovjetske nuklearne tehnologije i sredstva za nabavku takvog oružja – mi ne možemo a da ne reagujemo na ovu realnu opasnost“, konstatovao je Lavrov.
On je ocenio da je tragedija Ukrajine rezultat popuštanja zapadnih pokrovitelja zločinačkom režimu formiranom u Kijevu posle neustavnog prevrata u februaru 2014. godine, izvršenog nasuprot garancijama Nemačke, Poljske i Francuske po sporazumu o rešavanju unutrašnje ukrajinske krize.
On je dodao da u Rusiji nema kopnenih raketa srednjeg i kratkog dometa.
„Želeo bih da istaknem da Rusija nije imala i nema kopnene rakete srednjeg i kratkog dometa. Tvrditi suprotno znači namerno stvarati lažnu sliku, prikrivati postupke onih koji snose stvarnu krivicu za uništenje Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa“, zaključio je Lavrov.
Ministar je podsetio da je Rusija, u cilju obezbeđivanja predvidljivosti i uzdržanosti u raketnoj oblasti u kontekstu raskidanja Sporazuma o likvidaciji raketa, jednostrano preuzela obavezu da ne raspoređuje prva sisteme koji podležu Sporazumu u onim regionima u kojima postoji slično oružje američke proizvodnje.
„Pozivamo Sjedinjene Američke Države i njihove saveznike da slede naš primer“, dodao je Lavrov.
Ruski vojnici - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2022
RUSIJA
Generalštab Rusije upozorava: Amerika će razmestiti rakete u Pacifiku
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala