- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Generalštab Rusije upozorava: Amerika će razmestiti rakete u Pacifiku

© Sputnik / Maksim Blinov / Uđi u bazu fotografijaRuski vojnici
Ruski vojnici - Sputnik Srbija, 1920, 14.02.2022
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države planiraju da do 2028. godine rasporede u Azijsko-pacifički region rakete srednjeg i kratkog dometa za obuzdavanje Rusije i Kine, saopštio je zamenik načelnika glavne operativne uprave Generalštaba Rusije Stanislav Gadžimagomedov.

„Bela kuća u nameri da podrži svoje planove planira da do 2028. godine razmesti u Azijsko-pacifički region rakete srednjeg i kratkog dometa“, rekao je Gadžimagomedov na okruglom stolu u Savetu Federacije.

Prema njegovim rečima, SAD su na regionalni program obuzdavanja Rusije i Kine za 2022. godinu izdvojile više od sedam milijardi dolara.

„Pored toga, ostaju i pretenzije Japana na ruska Kurilska ostrva, ne isključuje se mogućnost konflikta na Korejskom poluostrvu, između ostalog uz primenu nuklearnog naoružanja“, rekao je Gadžimagomedov.

Podsetimo, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije objavilo je 17. decembra 2021. nacrte ugovora sa Sjedinjenim Američkim Državama o garancijama bezbednosti, kao i sporazuma o merama za obezbeđenje bezbednosti Rusije i država-članica Severnoatlantskog saveza. Dokument, između ostalog, uključuje odredbe o međusobnom nerazmeštanju raketa srednjeg i kratkog dometa u međusobnom dometu, odustajanje od daljeg širenja NATO-a na račun bivših sovjetskih republika i o smanjenju broja vojnih vežbi.
Savet Rusija-NATO u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 13.01.2022
RUSIJA
Razgovori Rusija-NATO: Ko koga obuzdava, a ko kontraobuzdava i — šta to, zapravo, znači
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala