- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Lavrov: Na primeru Ukrajine jasno u šta se pretvara svetski poredak zasnovan na američkim pravilima

© Sputnik / Evgeniй Odinokov / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2022
Pratite nas
Primer Ukrajine jasno pokazuje u šta se za ljudska prava pretvara svetski poredak zasnovan na pravilima Sjedinjenih Američkih Država i njihovih saveznika, izjavio je ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi.
Govoreći na zasedanju Saveta UN za ljudska prava on je istakao da „situacija u svetu ne postaje lakša, već degradira pred našim očima“.
„Glavni razlog je to što SAD i njihovi saveznici nastavljaju agresivno da nameću takozvani ‘svetski poredak zasnovan na pravilima’ ostalim učesnicima međudržavne komunikacije. U šta se pretvara ovaj ‘poredak’ za ljudska prava – dobro se vidi na primeru Ukrajine“, rekao je ministar.
Lavrov je konstatovao da je Zapad, u pokušaju da istrese svoj bes na Rusiju, očigledno izgubio kontrolu nad sobom.
„Zapad je očigledno izgubio kontrolu nad sobom u nastojanju da istrese svoj gnev na Rusiju, počeo je da uništava sve institucije i pravila koje je stvorio, uključujući i nepovredivost imovine“, rekao je Lavrov.
„Arogantnoj filozofiji Zapada, zasnovanoj na osećaju sopstvene superiornosti, isključivosti i dopuštenosti, mora se stati na kraj“, naglasio je ruski ministar.

O pregovorima sa Ukrajinom

Moskva očekuje da će Ukrajina u pregovorima sa Rusijom shvatiti ozbiljnost situacije i potrebu da pokaže nezavisnost, dodao je Lavrov.
„Kao što znate, na zahtev Vladimira Aleksandroviča Zelenskog počeli su pregovori između predstavnika Rusije i delegacije Kijeva. Nadam se da je ukrajinska strana svesna ozbiljnosti situacije i svoje odgovornosti, da je svesna da postoji potreba da pokaže nezavisnost i sposobnost za pregovore i da će izbeći ponavljanje istorije sa Minskim sporazumima“, zaključio je Lavrov.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“, da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.
Kasnije je Ministarstvo odbrane Rusije naglasilo da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2022
RUSIJA
Peskov o finansijskom ratu EU protiv Rusije: Maske su spale
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala