- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Bugarski premijer: Apsurdno je da Ukrajini damo vojne avione kada nemamo dovoljno ni za nas

© Sputnik / Lola ĐorđevićBugarski premijer Kiril Petkov
Bugarski premijer Kiril Petkov - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2022
Pratite nas
Naša država nije na sebe uzela obavezu da isporuči vojne avione Ukrajini, izjavio je bugarski premijer Kiril Petkov posle zasedanja Vlade.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi.
„Znate da imamo malo aviona. Čak imamo i probleme sa isporukom rezervnih delova za njih. Broj aviona koji imamo je nedovoljan da čuva naše nebo, pa bi bilo apsurdno da ih sada njima dostavljamo“, rekao je Petkov.
Podsetimo, Bugarska u naoružanju ima sovjetske lovce MiG-29 i jurišne avione Su-25. Tokom 2019. godine od Sjedinjenih Američkih Država je kupila osam lovaca F-16 u vrednosti od skoro 1,26 milijardi dolara, koji će ući u upotrebu 2023. i 2024. godine. Međutim, dve godine pre potpisivanja ugovora političari i eksperti su izražavali različita mišljenja o opravdanosti takve kupovine.
Ova izjava je usledila nakon što je postalo jasno da je ministar odbrane Stefan Janjev dao ostavku zbog situacije u Ukrajini.
Kada je Rusija 24. februara počela vojnu operaciju u Ukrajini, Janjev je pozvao da se ne žuri sa etiketiranjem i da se ne koristi izraz „rat“. Posle takvog komentara ministar se suočio sa kritikom kako parlamentaraca tako i javnosti. Dan ranije premijer je predložio da se Janjev oslobodi dužnosti ministra odbrane.
„Ministar obrane u mojoj vladi ne može da koristi izraz ‘operacija’ umesto reči ‘rat’. Ni jedan ministar u ovoj vladi nema prava na svoju spoljnu politiku, posebno ne na Fejsbuku. Ne sme se nazivati operacijom to što je dovelo do pogibije na hiljade vojnika sa obe strane“, izjavio je Petkov.
Predsednik Rumen Radev je pritom osudio odluku premijera da se smeni ministar odbrane.
„Smena ministra odbrane u jeku vojne krize u susedstvu je rizik, čija odgovornost pada na vladajuću koaliciju“, izjavio je Radev.
Mesto ministra odbrane će sada preuzeti stalni predstavnik Bugarske u NATO-u Dragomir Zakov. Danas je bugarski parlament glasao za određene izmene.
Sofija - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2022
REGION
Bugarski ministar: Predstoje nam opasne odluke u vezi sa Ukrajinom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala