Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Vučić o zahtevu Prištine da postane članica NATO-a: Ideja lobista u SAD i EU

© Tanjug / MILOS MILIVOJEVICPredsednik Srbije Aleksandar Vučić
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2022
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je, povodom zahteva Prištine da postane članica NATO, da to nije ideja Albanaca sa Kosova, već njihovih lobista i nekih političara u SAD i Evropskoj uniji, čime žele da nateraju četiri zemlje EU koje su članice Alijanse, da priznaju nezavisnost Kosova.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi.
Vučić je, odgovarajući na pitanje da li je moguće da Priština u trenutnoj situaciji profitira i ostvari svoje ciljeve, rekao da je pre 6-7 meseci prvi put čuo za takvu ideju i da su obaveštajni podaci Srbije o tome govorili.
„Ne možete postati članica NATO ako niste država. To je način, ali i izgovor za deo zemalja da to prihvate i kažu — moramo jer nemamo drugi izlaz“, kazao je on.
Vučić je kao drugi razlog zašto je to važno Prištini naveo pokušaj da se naša zemlja stavi pred svršeni čin, jer, kako je ukazao, tako neko želi da nam kaže: „Samo ste vi ostali da priznate Kosovo, i nemate izbora“.
„Ne mogu trenutno da procenim koliko je realna opasnost, ali nimalo naivna situacija za nas. Moja poruka građanima je da koliko god njih prizna Kosovo, i šta god oni radili, za razliku od njih Srbija će se držati međunarodnog javnog prva, Povelje UN, poštovanja teritorijalnog integriteta međunarodno priznatih zemalja, a to je Srbija, ne nekakvo Kosovo. Što znači bez obzira na sve pritiske i ucene, na šta sve neko pomisli, Srbija će čuvati svoj teritorijalni integritet“, poručio je Vučić.
Vučić je dodao da je moguće da narod izabere drugačije, i neke druge predstavnike koji će na drugačiji način da se ophode, preneo je Tanjug.

„Protekli dani noćna mora, najteži do sada“

Vučić je preneo i da su, usled ukrajinske krize i velikog pritiska kojem je izložen, protekli dani za njega bili noćna mora, najteži u njegovom dosadašnjem profesionalnom radu.
Na pitanje da li očekuje pritiske na Srbiju koje prizivaju, ali i artikulišu neki bivših zapadni zvaničnici, poput Karla Bilta, koji je, komentarišući zaključke državnog vrha Srbije o Ukrajini, poručio da Srbija sebe diskvalifikuje iz procesa pristupanja EU, Vučić je odgovorio da je najveći teret prihvatio na sebe i da mu je drago što drugi ljudi ne osećaju sve te pritiske i primedbe.
Istakao je da je u toku neka kampanja, za koju nije imao ni minut da je prati, a kamoli učestvuje u njoj.

„Nisam to u ovih 10 godina nikada doživeo. Čak ni u Briselu 2013. godine kada je bilo veoma teško, ali ne tako teško kao sada... Čestitam Biltu, uspeo je u životu, neka nastave i on i drugi“, naveo je Vučić.

Predsednik Srbije je prokomentarisao najavljeno ulaganje Nemačke od 100 milijardi evra u naoružanje, ocenivši da će to promeniti sve na evropskom nivou.
Podsetivši da je to u nedelju najavio nemački kancelar Olaf Šolc, Vučić je rekao da želi da čeka da vidi da li je to na godišnjem ili petogodišnjem nivou ili dodatno mimo regularnih budžetskih izdvajanja.
„Nemci imaju najrazvijeniju odbrambenu industriju u Evropi i sa 100 milijardi Nemačka će biti ubedljivo najsnažnija armija u Evropi i biće potpuna promena svega onoga što smo imali do sada“, ukazao je Vučić.
Vojna parada tzv. Kosova u Prištini održana 17. feb. 2013. - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2022
SRBIJA
Priština traži hitno članstvo u NATO i stalnu bazu američkih snaga na Kosovu
Ivica Dačić, Ana Brnabić i Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2022
SRBIJA
Petnaest tačaka koje je Srbija usvojila o krizi u Ukrajini
Balkan - Sputnik Srbija
Sve o političkim dešavanjima u Srbiji i regionu

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala