Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

NATO pritisak na Srbiju i poruka Rusiji – i ovde može biti novi front

© AFP 2023 / ARMEND NIMANI Američki vojnici u sastavu NATO na Kosovu
Američki vojnici u sastavu NATO na Kosovu - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2022
Pratite nas
Priština se pozvala u NATO uz blagoslov Londona i Vašingtona da bi se izvršio pritisak na Beograd, jer Zapad nije zadovoljan odgovorom Srbije na ukrajinsku krizu. Žele i da poruče Moskvi da mogu ovde da otvore „novi front“, a Rusija neće moći da reaguje jer je „zauzeta“ Ukrajinom, ocena je profesora Srđana Perišića na nedavni predlog iz Prištine.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi.
Ministar odbrane privremenih prištinskih institucija Armend Mehaj zatražio je hitno članstvo tzv. Kosova u NATO, kao i da Sjedinjene Američke Države tamo uspostave stalnu bazu američkih snaga.
Poziv da se ubrza proces članstva u NATO Mehaj je obrazložio novonastalom realnošću nakon ruske operacije u Ukrajini i njenog, kako je naveo, odraza u opštem bezbednosnom okruženju Zapadnog Balkana, Evrope i sveta. On je pozvao zemlje članice NATO koje, kako je rekao, oklevaju da priznaju nezavisnost Kosova da više ne oklevaju.

Amerika i Britanija pritiskaju Srbiju preko Prištine

Upitan može li Priština uspeti u svojoj nameri profesor geopolitike Srđan Perišić kaže da pre svega ovo nije samostalna inicijativa Prištine.
„Taj zahtev da postanu članica NATO-a Priština je smisila u saradnji sa Londonom i Vašingtonom, i od njih imaju podršku. Za sada je to naravno, vid pritiska na Beograd jer Zapad, i pored hvalospeva američkog ambasadora u Beogradu, nije zadovoljan odgovorom, odnosno neutralnom pozicijom Srbije u vezi sa ukrajinskom krizom,“ smatra Perišić.
Iz tog razloga je i ova priča oko NATO-a i bazama na KiM jer je ovo poruka Srbiji, odnosno kontraudar Zapada preko Prištine.
Srpske trupe i oklopna vozila na putu između sela Raška i punkta Jarinje na administrativnoj liniji  - Sputnik Srbija, 1920, 05.02.2022
SRBIJA
Priština zove NATO upomoć: Priviđaju im se rusko-srpske akcije
„Ovo je na neki način poruka i Rusiji kojom Zapad želi da da kaže da može doći do nekih problema ovde a da Rusija neće moći da pomogne jer je zauzeta – Ukrajinom,“ ocenjuje Perišić.

Provociranje ili opasne namere

Drugim rečima, dodaje naš sagovornik, poruka Moskvi je da Zapad može da otvori „novi front“ ovde kod nas, a da Moskva ne može da reaguje jer aktivna u Ukrajini.
„Znači, sa jedne strane pritisak na Beograd, sa druge na Moskvu da se povuče iz Ukrajine,“ objašnjava Perišić.
Perišić ističe da nema saglasnosti među članicama NATO oko toga da se Kosovo nađe u Alijansi, ali je uveren da je ova ideja svesni pritisak na Beograd isto kao i nuđenje baze Amerikancima, iako ona na Kosmetu već postoji.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2022
SRBIJA
Vučić o zahtevu Prištine da postane članica NATO-a: Ideja lobista u SAD i EU
Vojno-politički komentator Aleksandar Radić takođe smatra da je nerealno da Kosovo postane deo NATO-a, te da je reč o čistom političkom manevru Prištine.
„To je njihov način da privuku na sebe pažnju u situaciji kada se niko ne bavi balkanskim temama. Priština izbacuje ovakve teme iako zna da nisu moguće ni realne jer NATO ima svoje procedure za prijem, a Prištinu ne ispunjava osnovnu – nije država,“ kaže Radić.

Priština ne može u NATO dok je Rezolucije 1244

Inače, kako kaže, to je godinama problem između želje Amerike, koja je želela naglo širenje NATO-a i ostatka članica koje nisu za to.
„Ne mislim da će sadašnja situacija sa Ukrajinom kod ostalih članica NATO da promeni mišljenje. S obzirom na činjenice na terenu, teško da bilo kome pada na pamet pitanje članstva Kosova u NATO. U ovom momentu jasno je da je ovo samo pokušaj Prištine da provocira ali i da pokušava da izvuče neku korist za sebe,“ zaključak je Radića.
Vojna parada tzv. Kosova u Prištini održana 17. feb. 2013. - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2022
SRBIJA
Priština traži hitno članstvo u NATO i stalnu bazu američkih snaga na Kosovu
Sagovornici Sputnjika konstatuju da Priština koristi sve načine kako bi situaciju sa Ukrajinom iskoristila za svoje potrebe.
Međutim, članstvo u NATO je za sada previše krupan zalogaj jer nisu čak ni sve države NATO priznale Kosovo, dok s druge strane pre svega Evropa nije spremna da otvara novi front na svom tlu, koliko god Amerika u svemu ovome videla zgodnu priliku. Kako kažu naši sagovornici, Rusija možda jeste preokupirana dešavanjima sa Ukrajinom, ali sasvim sigurno ne bi dozvolila da Kosovo uđe u NATO jer po Rezoluciji 12 44 SB UN – a Moskva je prepreka svima koji bi da je ospore - Kosovo nije država. Isto tako, američka baza Bondstil je deo Kfora, čije je misija jedino očuvanje mira na KiM.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala