- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Kremlj o zapadnim sankcijama: Radićemo ono što je u našim interesima

© Sputnik / Alekseй Daničev / Uđi u bazu fotografijaMoskovski Kremlj
Moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2022
Pratite nas
Rusija će kao odgovor na sankcije Zapada učiniti ono što je u njenim interesima, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi.
„Odgovori Rusije će se graditi uglavnom sa stanovišta svrsishodnosti i sopstvenih interesa... Radićemo ono što je u našem interesu“, rekao je Peskov upitan da li će Rusija dati recipročan odgovor na sankcije.
On je precizirao da će Rusija na zabranu letova ruskih avio-kompanija odgovoriti recipročno, ali vodeći računa o sopstvenim interesima.
Prema njegovim rečima, Rusija se sistematski pripremala za moguće sankcije, uključujući i one najteže sa kojima se zemlja trenutno suočava.

Sankcije protiv Putina apsurdne

Predsednik Rusije Vladimir Putin ravnodušan je prema uvođenju sankcija protiv njega, ali je sama činjenica objavljivanja sankcija protiv šefa države apsurdna i veoma kratkovida, smatra Peskov.
„On je prilično ravnodušan. Sankcije sadrže prilično apsurdne odredbe o imovini i tako dalje. Ali svi znaju da predsednik nema nikakvu imovinu osim one koja se proglašava svake godine u iznosu stana i još nekih depozita u banci. Zbog toga je on prilično ravnodušan, ali ako to uzmemo sa stanovišta rešavanja problema, onda, naravno, sama činjenica uvođenja sankcija šefu države nije ništa manje apsurdna i vrlo je kratkovida“, odgovorio je Peskov na pitanje kako se predsednik odnosi prema sankcijama koje su mu uvedene.
Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Kasnije je Ministarstvo odbrane Rusije naglasilo da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Kao odgovor, zapadne zemlje su uvele još jedne antiruske sankcije od 2014. godine. Konkretno, mnoge zemlje EU objavile su odluku o zatvaranju vazdušnog prostora za ruske avione. Rusija je odgovorila ograničavanjem korišćenja svog vazdušnog prostora za avione koji su povezani ili registrovani u Velikoj britaniji, uključujući tranzitne letove. Niz zemalja uvelo je finansijske sankcije i zabranu ulaska predsedniku Rusije, kao i ministru spoljnih poslova Rusije Sergeju Lavrovu i drugim stalnim članovima Saveta bezbednosti Rusije.
Ukrajinska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2022
RUSIJA
Ukrajina jutros ponovo granatirala Gorlovku, snage DNR opkolile ukrajinske vojnike
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala