- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država
Ukrajinska vojska - Sputnik Srbija

Ukrajina jutros ponovo granatirala Gorlovku, snage DNR opkolile ukrajinske vojnike

Pratite nas
Peti dan od početka specijalne vojne operacije u Ukrajini. U Beloruskoj Gomeljskoj održani su pregovori Moskve i Kijeva. Dogovoreno je da se nastave. U nedelju je Putin naredio poseban režim za ruske strateške snage. Borbe u Donbasu još traju.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi.
Zaključci petog dana specijalne operacije Rusije u Ukrajini:
- Uništeno je 311 tenkova i drugih borbenih oklopnih vozila, 42 aviona i helikoptera, uključujući one koji se nalaze na zemlji, 51 višecevni bacač raketa, 147 artiljerijskih oruđa i 263 jedinice specijalne vojne tehnike.
- Luganska Narodna Republika nastavila sa ofanzivom u pravcu naselja Kremeno, gde je napredovala za još tri kilometra. Jedinice oružanih snaga Donjecke narodne republike su tokom protekla 24 časa napredovale za 16 kilometara i preuzele kontrolu nad mestom Zamožno.
- Pregovori delegacija Rusije i Ukrajine su završeni, naredna runda pregovora će biti održana na poljsko-beloruskoj granici. Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski tvrdi da Ukrajina nije postigla rezultate koji su joj potrebni.
- Predsednik Rusije Vladimir Putin saopštio je da je rešenje krize u Ukrajini moguće samo ako se bezuslovno uzmu u obzir legitimni interesi Rusije u sferi bezbednosti koji uključuju priznanje ruskog suvereniteta nad Krimom, demilitarizacija i denacifikacija ukrajinske države, kao i osiguranje neutralnog statusa Ukrajine
- Rusija zatvara nebo za Nemačku, Španiju, Italiju, Francusku i još 23 zemlje kao recipročne mere zbog nedopuštanja preleta ruskih aviona preko vazdušnog prostora tih država, saopštila je Rosaviacija.
- SAD obustavile rad ambasade u Minsku.
- Ruske raketne strateške snage, Severna i Pacifička flota, kao i dalekometna avijacija počele su da izvršavaju borbeno dežurstvo sa pojačanim snagama.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
06:14 01.03.2022
Narodna milicija Donbasa je uspela da opkoli pripadnike ukrajinskih snaga i uskoro se očekuje da će se oni predati, izjavio je veteran bataljona „Vostok“ iz Donjecke Narodne Republike Aleksandar Semjonov.
Kako je rekao, snage DNR polako ali stabilno napreduju usled čega su uspeli da opkole ukrajinske snage zajedno sa pripadnicima nacističkih bataljona.

„Čim ih snage Donbasa budu u potpunosti opkolile pašće im moral i počeće da se predaju. Ova situacija podseća na bitku za Staljingrad. Imaju problema sa gorivom, sa municijom, ali i sa hranom jer su otcepljeni od sredstava snabdevanja“, dodao je.

Semjonov je takođe rekao i da ukrajinski vojnici svakodnevno polažu oružje, ali je dodao i da među pripadnicima oružanih snaga DNR ima gubitaka.
05:46 01.03.2022
Ukrajinska vojska ponovo je u ranim jutarnjim časovima granatirala mesto Gorlovka u Donjeckoj Narodnoj Republici, a tom prilikom ranjeno je tri civila i oštećena zgrada poliklinike.
Prema podacima Zajedničkog centra za kontrolu režima prekida vatre, ukrajinske snage ispalile su 10 granata kalibra 120 milimetara.
Vlasti Gorlovke navode i da je pored poliklinike jedna granata pogodila i stambeni objekat.
U saopštenju se ističe i da su ukrajinske snage gađale i mesto Južno Zajcevo, takođe unutar DNR, međutim, ne navodi se da li je tom prilikom bilo žrtava ili povređenih.
04:46 01.03.2022
Masterkard je saopštio da je blokirao pristup platnoj mreži brojnim finansijskim institucijama kao rezultat naloga za sankcije protiv Ruske Federacije.
Kreditne kartice - Sputnik Srbija
Mediji, međutim, nisu precizirali o kojim finansijskim institucijama je reč.
04:29 01.03.2022
Sirijski ministar inostranih poslova Bašar Džafari upozorio je da bi Amerika mogla da prebaci teroriste iz Sirije u Ukrajinu.
Kako je rekao, specijalne službe SAD su u stanju da to učine po potrebi, a reč je o teroristima DAEŠ-a i drugih ekstremističkih grupacija.

„Analize su pokazale da je to u potpunosti moguće. Mi imamo dokaze da su to američke službe radile u našoj zemlji, da su prebacivali teroriste tamo gde je to bilo potrebno“, kazao je on.

Džafari je takođe naveo i da korišćenje plaćenika predstavlja već uhodanu praksu SAD, a to je već bio slučaj sa teroristima iz kampa Hol na severoistoku Sirije, odakle su bili prebacivani u Avganistan i Burkina Faso.
02:30 01.03.2022
Vlasti Japana saopštile su da uvode sankcije ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i ministrima Sergeju Lavrovu, Sergeju Šojguu.
Pod sankcijama su se našli i još četiri ruska zvaničnika među kojima su zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev, šef Generalštaba Valerij Gerasimov i sekretar Saveta bezbednosti Nikolaj Patrušev.
Pored toga, nove sankcije Japana odnose se i na 49 kompanija i organizacija Ruske Federacije, među kojima su Federalna služba bezbednosti (FSB), vojna obaveštajna služba (GRU), kao i kompanije odbrambenog sektora Suhoj, MiG i Rosteh.
02:08 01.03.2022
Američke kompanije „Dizni“ i „Ameriken erlajns“ obustavljaju saradnju sa Rusijom zbog eskalacije situacije u Ukrajini, prenose mediji.
Kako tvrde čelnici „Diznija“, ova kompanija neće više emitovati svoje filmove u ruskim bioskopima, a pre svega to će se ticati premijere najnovijeg animiranog filma „Pocrvenela panda“.
Vodotoranj u parku Studija Volt Dizni u Diznilendu u Parizu - Sputnik Srbija
Istovremeno, kompanija „Ameriken erlajns“ će do daljeg obustaviti sporazum o saradnji sa ruskim avijacionim kompanijama „Aeroflot“ i „S7“.
01:54 01.03.2022
Ministarstvo odbrane Ruske Federacije predložilo je da se vojnicima koji učestvuju u specijalnoj operaciji u Ukrajini, LNR i DNR, dodeli status veterana.
01:44 01.03.2022
SAD su napravili plan da se blokiraju gasovodi „Severni tok 1“ i „Severni tok 2“ daleko pre nego što je pokrenuta specijalna operacija Rusije u Ukrajini, Vašington je isprovocirao Kijev na konflikt sa Moskvom kako bi odsekao Evropu od ruskog gasa, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Sirije Bašar Džafari.
Kako je objasnio, upravo je iz tog razloga američki predsednik Džozef Bajden pozvao katarskog emira u Vašington kako bi sa njim razgovarao o mogućnostima zadovoljavanja potreba Evrope po pitanju gasa.
Džafari je, međutim, rekao i da Bajden nije modao da predvidi budućnost, te da nije znao da će ruski predsednik Vladimir Putin doneti odluku da pokrene operaciju u Ukrajini.

„Zapad je dobro znao da svojim potezima guraju ukrajinskog predsednika u konflikt. Zato su i organizovali samit zemalja izvoznica gasa u Dohi i potom pozvali katarskog emira da poseti Vašington. Sve to govori da je Putin bio u poziciji da se brani, a ne da napada“, dodao je on.

00:20 01.03.2022
Hram Ruske pravoslavne crkve u kanadskom gradu Kalgariju oskrnavljen je tokom protesta podršci Ukrajini, iizjavio je arhiepiskop Montrealski i kanadski Gavril.
Kako je rekao, huligani su na vrata hrama bacili crvenu boju.
Prema njegovim rečima, u Kanadi živi veliki broj ukrajinskih emigranata koji imaju uticajni lobi u parlamentu.
23:52 28.02.2022
Pristup nalozima agencije Sputnjik društvenoj mreži Instagram ograničeni su u zemljama Evrope nakon što je američka kompanija „Meta“ objavila da će uskoro uvesti zabranu objava televizije RT i agencije Sputnjik.
„Povodom odluke Vlade, suda ili nekog drugog organa, pristup vašem nalogu u ovom regionu je ograničen“, navodi se u obaveštenju prilikom pokušaju da se pristupi nalogu.
23:43 28.02.2022
Kompanija „Dženeral Motors“ obustavila je izvoz transportnih sredstava u Rusiju „do daljeg“, javljaju mediji.
Kako navode izvori iz ove kompanije, „Dženeral Motors“ će nastaviti da analizira sve moguće posledica sankcija na vođenje biznisa sa Rusijom.
23:41 28.02.2022
Stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja izjavio je da je zbog eskalacije situacije u Ukrajini u Rusiju stiglo preko 110.000 izbeglica iz Donbasa.

„Trenutno se u Rusiji nalazi preko 110.000 izbeglica iz Donbasa koji su morali da napuste svoje domove nakon što je Kijev ponovo pokušao da reši problem na jugoistoku svoje zemlje vojnim putem uprkos Minskim sporazumima. Krivica leži i na Zapadu koji su otvoreno podržavali Kijev i upumpavali oružje u Ukrajinu“, kazao je on.

Takođe je rekao i da se stanovništvo Ukrajine u oblastima pod ruskom kontrolom ne suočava se sa humanitarnim problemima, te da su akutni problemi samo u gradovima u kojima su ukrajinske vlasti izdale zločinačko i neodgovorno naređenje da se deli oružje bilo kome, uključujući i kriminalcima koji su za tu svrhu posebno pušteni iz zatvora.
Dodao je i da će ruske trupe pružati humanitarnu pomoć stanovništvu Ukrajine na teritorijama oslobođenim od radikala.
22:21 28.02.2022
Udar na Sputnjik: Blokiran na istagramu, ograničen na fajsbuku
Američka kompanija „Meta“ će ograničiti pristup RT i Sputnjiku na teritoriji Evropske unije, saopštio je potpredsednik Fejsbuka Nik Kleg, najveće na svetu društvene mreže. U isto vreme i nalozi na Istagramu su blokirani, osim u Nemačkoj.
21:45 28.02.2022
21:15 28.02.2022
Ukrajinska vojska je minirala skladišta amonijaka u Severodoncu i priprema provikacije, saopštila je Narodna milicija LNR.
21:11 28.02.2022
20:54 28.02.2022
Sednica SB UN - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2022
RUSIJA
Amerika proteruje 12 ruskih diplomata
20:42 28.02.2022
Šef turske diplomatije Mevlut Čavušoglu izjavio je da ta država neće propuštati vojne brodove kroz moreuze Bosfor i Dardaneli.
20:19 28.02.2022
Dmitrij Peskov - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2022
RUSIJA
Evropska unija uvela sankcije i Peskovu
19:58 28.02.2022
Zgrada Vlade Ukrajine u Kijevu - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2022
SVET
Mediji: Ukrajina traži od Brisela sisteme PVO i PRO
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala