- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Detalji pregovora ruske i ukrajinske delegacije /video, foto/

© Sputnik / Aleksandr Vilьf / Uđi u bazu fotografijaZastave Rusije i Ukrajine
Zastave Rusije i Ukrajine - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2022
Pratite nas
Petog dana od početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini u beloruskoj Gomeljskoj oblasti počeli su pregovori Moskve i Kijeva.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi.
Ministar spoljnih poslova Belorusije Vladimir Makej pozdravio je delegacije Rusije i Ukrajine u ime predsednika države rekavši da se mogu osećati potpuno bezbedno i dodao da se predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko nada se da će se tokom pregovora pronaći način za rešavanje svih kriznih pitanja.
Moskvu predstavljaju pomoćnik predsednika Vladimir Medinski, zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Andrej Rudenko, zamenik ministra odbrane Aleksandar Fomin, šef međunarodnog komiteta Državne dume Leonid Slucki i ambasador Rusije u Belorusiji Boris Grizlov.
Kako je saopštio kabinet ukrajinskog predsednika ukrajinsku delegaciju, koja je na mesto pregovora sa Rusijom stigla helikopterima, čine, između ostalih ministar odbrane Aleksej Reznikov, lider frakcije „Sluga naroda“ i zamenik ministra spoljnih poslova Ukrajine David Arahamija, savetnik šefa kabineta predsednika Mihail Podoljak, prvi zamenik šefa ukrajinske delegacije u Trilateralnoj kontakt grupi Andrej Kostin, poslanik Rustem Umerov i zamenik ministra spoljnih poslova Ukrajine Nikolaj Točicki. U saopštenju kabineta ukrajinskog predsednika navodi se i da je ključno pitanje pregovora hitan prekid vatre i povlačenje trupa sa teritorije Ukrajine.
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Moskva nije saopštila svoj stav uoči razgovora sa predstavnicima Kijeva jer razgovori, kako je naveo, treba da se odvijaju u tišini. On je takođe izrazio žaljenje što pregovori sa visokim ulozima nisu počeli dan ranije, uz ocenu da je postojala prilika za to.
Prema rečima pomoćnika predsednika Rusije Vladimira Medinskog, mesto održavanja pregovora dogovoreno je sa ukrajinskom stranom i nalazi se u blizini ukrajinske granice. Istakao je i da je logistika ukrajinske delegacije „veoma komplikovana“, te da se vreme dolaska pomeralo nekoliko puta.
Ukrajinska strana pristala je da održi razgovore sa svojim ruskim kolegama u nedelju, nakon što je prvobitno odbila da pošalje tim predstavnika zbog neslaganja oko lokacije i preliminarnih uslova. Kijev je tvrdio da je neprikladno voditi krizne razgovore u Belorusiji, tvrdeći da moskovske oružane snage koriste teritoriju za izvođenje napada. Minsk je, međutim, insistirao da njegove trupe ne pomažu u vojnoj operaciji.
Medinski je poručio da je Rusija zainteresovana da postigne sporazum sa ukrajinskom delegacijom „što je pre moguće” i dodao da sporazumi treba da budu u interesu obe strane.
„Budući da svaki sat nastavka sukoba znači da ginu ukrajinski građani, ukrajinski vojnici, mi smo, nesumnjivo, zainteresovani za to da što pre postignemo neke dogovore koji treba da budu u interesu obe strane“, rekao je Medinski.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Kasnije je Ministarstvo odbrane Rusije naglasilo da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Ukrajinska vojska - Sputnik Srbija, 1920, 01.03.2022
RUSIJA
Ukrajina jutros ponovo granatirala Gorlovku, snage DNR opkolile ukrajinske vojnike
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala