- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Brazil neće podržati antirusku rezoluciju u UN

© AFP 2023 / PAVEL GOLOVKINVladimir Putin i Žair Bolsonaro
Vladimir Putin i Žair Bolsonaro - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2022
Pratite nas
Brazil neće glasati za rezoluciju UN kojom se osuđuje ruski predsednik Vladimir Putin ili u kojoj bi bile predložene sankcije, rekao je na pres konferenciji predsednik Brazila Žair Bolsonaro.
„Nikakve sankcije ili osude predsednika Putina... Glas Brazila se ne određuje i nije povezan ni sa jednom državom. Naš slobodni glas će biti u tom pravcu. Moj stav i stav ministra spoljnih poslova Karlosa Fransa je – balans. Ne možemo da se mešamo. Želimo mir, ali ne možemo da dozvolimo posledice po Brazil“, rekao je Bolsonaro.
Na pitanje o očuvanju neutralnosti u slučaju nastavka specijalne vojne operacije Rusije, brazilski predsednik je rekao da značajan deo stanovnika Ukrajine govori ruski i da su Rusi i Ukrajinci bratski narodi.
„O masovnim ubistvima civila nema govora, takvu taktiku niko ne koristi.... govoriti o masakru to je preuveličavanje, ruski lider nema nikakav interes da tako nešto sprovede“, naglasio je on.
Bolsonaro je dodao da će se pri donošenju odluka u odnosu na Moskvu rukovoditi praktičnim razlozima uz uzimanje u obzir partnerstva dve zemlje.
„Ceo svet je povezan i ono što se događa na udaljenosti od 10.000 kilometara utiče na Brazil“, rekao je on.
Podsetimo, Savet bezbednosti UN usvojio je juče proceduralnu rezoluciju kojom se poziva na hitnu specijalnu sednicu Generalne skupštine o situaciji u Ukrajini, a prema pravilima, sastanak bi trebalo da se održi u roku od 24 sata.
Američka ambasadorka Linda Tomas-Grinfild obećala je da će ovo pitanje preneti na Generalnu skupštinu UN. Prema njenim očekivanjima, glasanje o antiruskoj rezoluciji već u Generalnoj skupštini UN, a ne u Savetu bezbednosti UN, biće održano u sredu.
Rusija je rano ujutru 24. februara, pokrenula vojnu operaciju demilitarizacije Ukrajine. Predsednik Vladimir Putin je u televizijskom obraćanju Rusima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju, jer su narodne republike Donbasa zatražile pomoć“.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala