- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Amerika ne želi kraj ratnih sukoba u Ukrajini, a u rat uvlači i Evropu

© Sputnik / Konstantin Mikhalchevsky / Uđi u bazu fotografijaRuski vojnik
Ruski vojnik - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2022
Pratite nas
Pregovori Rusije i Ukrajine koji su počeli, koliko god bilo dobro da se dešavaju, po oceni general-majora u penziji, profesora na Vojnoj akademiji Mitra Kovača, neće doneti neko rešenje, jer Amerika ne želi da se rat u ovoj fazi prekine.
Zbog učestalih hakerskih napada i ometanja sajta Sputnjik Srbija i naših kanala na Fejsbuku i Jutjubu, sve vesti pratite i na kanalu Sputnjik Srbija na Telegramu, koji niko ne može da ugasi.
Da bi se razumeo trenitni status snaga u oružanom sukobu u Ukrajini mora se poći od toga da ovo nije samo rusko-ukrajinski sukob i rat. Ovaj rat je deo totalnog ili hibridnog rata koji, pre svega Amerika i Britanija vode prema Rusiji, instrumentalizujući u svemu tome NATO pakt u EU, kaže Kovač za Sputnjik.
Nakon ojačavanja snaga na istoku Evrope NATO svesrdno pomaže, izviđački i logistički, ukrajinske snage. I strategija ukrajinskih snaga je usklađena sa smernicama koje su joj dale i načinom na koji su ih pripremale snage NATO-a. A to je, ističe naš sagovornik, povlačenje u gradove i vođenje sukoba iz urbanih centara i ulica. Otuda i veća stradanja u naseljenim mestima, čime Amerikanci žele da što više diskredituju Rusiju, dodaje on.

Kraj rata sada ne odgovara Americi

Po oceni Kovača koji je i direktor Evroazijskog bezbednosnog foruma, u strategiji hibridnog rata koju su osmislile Britanija i Amerika, u dobroj meri su uspele.
„Izuzimajući par džava, Srbiju, Belorusiju i BiH zbog stava RS, Amerika je zasada uspela da skoro celu Evropu uvuče u sukob na medijskom, ekonomskom planu, kroz sankcije, što je sve deo rata. Nije dobro samo gledati vojnu dimenziju rata u Ukrajini, ukoliko se ne razumeju i drugi njegovi sadržaji. Sankcije su uvek kroz istoriju bile deo rata ili njegovo predvorje, a kada tome dodamo i zabranu preleta ruskih aviona i za njih zatvoren vazdužni prostor, onda problem postaje daleko složeniji“, ističe Kovač.
On ukazuje i na medijski rat jer se glas razuma guši ma iz koje države ili bilo kog svetskog medija dolazio, ukoliko nije pod kontrolom Zapada.
© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaVođenje sukoba iz gradova je strategija ukrajinskih snaga usklađena sa NATO smernicama
Vojne vežbe Ukrajine i zemalja NATO-a  - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2022
Vođenje sukoba iz gradova je strategija ukrajinskih snaga usklađena sa NATO smernicama
Koliko god da je dobro što su počeli pregovori Rusije i Ukrajine, Kovač, smatra da oni neće doneti neko rešenje, jer je uveren da Amerika ne želi da se u ovoj fazi prekinu ratna dejstva.

Ruski borbeni sistemi razorne moći

„U narednom periodu, ako se nastave ovi oružani sukobi, verujem da će Rusija biti primorana da upotrebi više borbenih sistema razorne moći, kako bi prvenstveno one najtvrdokronije pronacističke snage Desnog sektora stavila pod kontrolu“, ocena je Kovača.
On podseća da savetnik načelnika generalštaba ukrajinske vojske bio prethodni vođa partije Desni sektor, Dmitrij Jaroš koji je, kako ističe, dokazani nacista, praktično politički komesar koji suštinski utiče na strateške odluke ukrajinske vojske. To, kako napominje, nije dobro ni za Ukrajinu kao državu, kao ni za njenu vojsku i otud ta ostrašćenost, pa i zločini prema zarobljenim ruskim vojnicima koje pripadnici Desnog sektora na najbestijalniji način muče i ubijaju.

Neće ulaziti u druge gradove

Sagovornik Sputnjika ističe da Rusija nije dimenzionirala snage da okupira Ukrajinu niti da stavi ceo prostor pod kontrolu, već da je strateški i taktički odlučila da ne ulazi u veća naseljena mesta, izuzimajući deo Kijeva gde se nalazi infrastruktura neophodna za vođenje operacija.
„Ne verujem da će se baviti i trošiti snagu i imati gubitke u drugim gradovima koji su pretežno naseljeni stanovništvom koje podržava zvaničnu vlast u Ukrajini. U tim gradovima će biti neutralisani vojni efektivi, ali se civilno stanovništvo neće držati u izolaciji, niti će se uspostavljati ruska vlast u takvim gradovima“, procena je Kovača.
© Flickr / Ivan BanduraAmerika je umešno uključila gotovo sve evropske države u ratni sukob i na kraju bi one mogle da budu i njegov neposredni učesnik
Massivni proevropski miting u Kijevu. Novembar 24, 2013. - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2022
Amerika je umešno uključila gotovo sve evropske države u ratni sukob i na kraju bi one mogle da budu i njegov neposredni učesnik
A koliko bi ratna dejstva još mogla da traju, po oceni Kovača zavisiće od više faktora.

Evropa bi mogla da bude i neposredni učesnik

„Polazim od toga da je ovo deo rata koji sve više Amerika nameće kao evropsko-ruski sukob. Ukoliko se bude dobila ta dimenzija, a nažalost ona je iskazana kroz masovne sankcije i zatvranje vazdušnog prostora od skoro svih zemalja Evrope, izuzev tri države, Amerika je do sada umešno uključila mnoge evropske države u ovaj rat“, kaže naš sagovornik koji strahuje da bi one mogle da budu i njegov neposredni učesnik.
On napominje da je već počelo slanje dobrovoljaca iz Hrvatske, iz Federacije BiH, Albanaca iz Albanije i sa Kosova. Videli smo, kaže, da je britanska ministarka spoljnih poslova likovala i dobronamerno gledala na odlazak dobrovoljaca i iz te zemlje.
Ako to podržava zvanična vlast, Ukrajina će, kako kaže Kovač, biti preplavljena psima rata iz Evrope.
To je, po njegovom mišljenju, prva faza u legalizaciji učešća u tom ratu, pogotovo kada se šalje vojna oprema. Sledeća faza može biti da šalju svoje zvanične jedinice da se bore na ukrajinskoj strani, a da se otome ćuti, ističe sagovornik Sputnjika.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala