- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Astronomi uhvatili supermasivne crne rupe na ivici spajanja

© Foto : Public Domaincrne rupe
crne rupe - Sputnik Srbija, 1920, 28.02.2022
Pratite nas
Udružene u epskom kosmičkom valceru udaljenom devet milijardi svetlosnih godina, dve supermasivne crne rupe čini se da kruže jedna oko druge svake dve godine.
Dugotrajno radio-praćenje supermasivne crne rupe u centru galaksije pokazuje da ona ima masivnog nevidljivog pratioca.
Istraživanje koje je vodio institut „Kaltek“ tokom 13-godišnjeg perioda napravila je Radio-opservatorija doline Ovens u severnoj Kaliforniji i otkrila da će se radio crna rupa uskoro spojiti sa crnom rupom koja je pratila i formirati supermasivnu binarnu crnu rupu.
© Foto
 - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2022
Ove dve supermasivne crne rupe kruže jedna oko druge svakih nekoliko godina, izveštava „Kaltek“. Svako od dva džinovska tela ima masu stotinama miliona puta veću od mase našeg Sunca, a objekti su razdvojeni razdaljinom koja je otprilike 50 puta veća od razdaljine našeg Sunca i Plutona. Kada se par bude spojio, za otprilike 10.000 godina, očekuje se da će titanski sudar uzdrmati sam prostor i vreme, šaljući gravitacione talase širom univerzuma.
Tim astronoma predvođen „Kaltek“ otkrio je dokaze za ovaj scenario koji se odvija unutar žestoko energetskog objekta poznatog kao kvazar. Kvazari su aktivna jezgra galaksija u kojima supermasivna crna rupa izvlači materijal sa diska koji je okružuje. U nekim kvazarima, supermasivna crna rupa stvara mlaz koji izlazi skoro brzinom svetlosti.
Zapažanja su detaljno opisana u radu koji se pojavljuje u „The Astrophysical Journal Letters“.
Kvazar primećen u novoj studiji, PKS 2131-021, pripada podklasi kvazara koji se nazivaju blazari u kojima je mlaz usmeren ka Zemlji. Za sada je to tek drugi poznati kandidat za par supermasivnih crnih rupa uhvaćenih u činu spajanja.
„Iz perspektive astrofizike očekivano je da postoje supermasivne binarne crne rupe“, rekao je Džozef Lacio, astrofizičar u NASA-inoj Laboratoriji za mlazni pogon i jedan od koautora rada koji citira Forbs.

„Većina, ako ne i sve, velike galaksije imaju supermasivne crne rupe u svojim centrima. Primećuje se da galaksije prolaze kroz spajanje, tako da bi trebalo da postoje supermasivne binarne crne rupe koje su rezultat toga“, naveo je naučnik.

Mlečni put - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Galaktički katastar: Gde se tačno nalazi Sunce, a gde smo mi
Planeta lutalica u Mlečnom putu - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Kiša tečnih dragulja: Van Sunčevog sistema otkrivena planeta sa metalnim oblacima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala