- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Prirodni antidepresivi: Moćne biljke koje vraćaju dobro raspoloženje

CC0 / Pixabay / Biljka kantariona
Biljka kantariona - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2022
Pratite nas
Nervoza, anksioznost, napadi panike, neraspoloženje i depresija česte su tegobe u modernom društvu, a pojedine biljke tu mogu da pomognu.
Primena antidepresiva se najčešće ne preporučuje u slučaju blagih i umerenih depresivnih epizoda, naročito ako simptomi traju kraće od dve nedelje, jer njihova neželjena dejstva tokom tog perioda mogu biti veća od koristi.
Stoga se, u slučaju lakših simptoma, pre svega preporučuje kognitivno-komportementalna terapija, psihoterapija i posebni oblici fizičke aktivnosti, a u ovom slučaju dolazi u obzir i primena proizvoda od lekovitog bilja.

Kantarion (gospina trava)

Najbolji prirodni antidepresiv jeste upravo kantarion. Testiran je mnogo puta i pokazalo se da je najefikasniji kod svih vrsta depresije, naročito kod one blažeg oblika. Kantarion podstiče seratonin i noradrenalin, koji su prirodni antidepresivi u našem telu, ne izazivajući neželjene reakcije.
Podiže raspoloženje i koncentraciju i tako pozitivno deluje na naš nervni sistem. Može se piti kao čaj ili koristiti ulje kantariona, a za brži efekat najbolja je kombinacija oba.

Ginko biloba

Na isti način kao i kantarion, ginko biloba utiče pozitivno na nervni sistem. Osobe koje su imale problem sa protokom krvi u mozgu, nakon redovne upotrebe ove biljke imale su sjajne rezultate.
Tako je ginko biloba najbolja biljka za lečenje depresije koja je nastala usled starenja moždanih ćelija. Mogu je koristiti i mlađe osobe, jer generalno pozitivno utiče na nervni sistem i podstiče bolje raspoloženje.

Žuti jasmin

Sam miris jasmina ima blagotvorno dejstvo na nervni sistem. Pospešuje dobar san i raspoloženje, zatim osećaj sreće i mira. On je jedan od najjačih prirodnih antidepresiva.
Može se koristiti u vidu ulja ili se može staviti osušena biljka u sobi koju ćete povremeno pomirisati. Ukoliko imate svežu, to je najbolji način da za kratko vreme podignete raspoloženje.

Lavanda

Još jedan prirodni antidepresiv je lavanda, koja deluje na nervni sistem tako što oslobađa od osećaja tuge i svih stanja depresije. Podstiče normalan san i dobro raspoloženje, a preporučuje se korišćenje ulja lavande.
CC0 / Pixabay / Polje lavande
Polje lavande - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2022
Polje lavande
Osim toga, njen miris takođe ima pozitivan učinak, a možete praviti i čaj od sušene lavande.

Matičnjak

U narodnoj medicini matičnjak važi za jednu od najmoćnijih biljka za umirenje nervnog sistema, protiv nesanice i nervoze i za sprečavanje simptoma depresije. Matičnjak je, takođe, dobar izbor u borbi protiv glavobolja, naročito onih izazvanih psihičkim premorom. U vremenu u kom smo svi u manjoj ili većoj meri izloženi stresu, matičnjak je nezaobilazni saveznik protiv nervoze, anksioznosti i čitavog niza psihosomatskih bolesti koje se mogu javiti kao posledica stresa.
Pored delovanja na nervni sistem, matičnjak ublažava i digestivne tegobe nadimanja stomaka, loše varenje i dijareje (naročito ako su psihosomatskog karaktera), preneo je portal „Magazin novosti“.
Kafa - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2022
DRUŠTVO
Povrće koje pomaže da se smanji nivo kofeina u organizmu
Zeleni sok - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2022
DRUŠTVO
Zeleni sok koji rešava problem sa skrivenom masnoćom u telu
Rendgenski snimak glave - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Ohrabrujući rezultati naučnika u zaustavljanju degeneracije nervnih ćelija
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala