- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Konsultacije sa Đukanovićem: Predlog da novi mandatar bude Dritan Abazović

© REUTERS / STEVO VASILJEVICDritan Abazović
Dritan Abazović - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2022
Pratite nas
Predsednik Kluba poslanika „Crno na belo“ Miloš Konatar izjavio je, posle konsultacija sa predsednikom Milom Đukanovićem, da su predočili stav da Crna Gora ne može da čeka i da bi budući mandatar trebalo da bude lider GP URA Dritan Abazović. I za Bošnjačku stranku je prihvatljivo da Abazović bude mandatar.
„Pregovori o formiranju evropske vlade su u završnoj fazi i mandat za sastav nove 43. vlade treba da pripadne Dritanu Abazoviću, i da samim tim postupak formiranja ove vlade privedemo kraju. Skoro mesec dana je razgovora, mislim da su razgovori išli dobrom dinamikom i u dobrom smeru. Postoji visok stepen saglasnosti kad su u pitanju prioriteti rada te vlade, a to je odblokiranje evropskog puta Crne Gore, izborna reforma i nastavak borbe protiv korupcije i kriminala. Moramo biti nova članica EU“, kazao je Konatar.
Na konsultacijama kod Đukanovića bila je i poslanica URA-e Božena Jelušić, koja je kazala da URA ne doprinosi, nije nikada doprinosila i neće doprinositi polarizaciji Crne Gore, preneo je portal RTCG.
„To smo dokazali ukupnim svojim delovanjem. U ovom trenutku za nas su interesi ove zemlje stavljanje u pogon svega onoga što znači dobrobit građana od prvorazredne važnosti. Smatramo da se na tim temeljima moramo okupiti svi kojima je stalo do ove države i u tom smislu smo zaista spremni da damo svoj maksimalni doprinos i očekujemo od drugih da na isti način deluju“, kazala je Jelušićeva.
Na konsultacijama je potom bio i lider Bošnjačke stranke koji je rekao da je Đukanoviću preneto da je za Bošnjačku stranku najbitniji programski ciljevi i interesi građana i uvažavanje bošnjačkog naroda.
„Važni su resori, ali pre svega su nam važni programski ciljevi i interesi građana, uvažavanje Bošnjačke stranke i bošnjačkog naroda u Crnoj Gori i to smo predočili predsedniku Đukanoviću. Ciljevi su demokratizacija društva, da napokon etnička distanca bude na evropskom nivou. One partije koje budu uvažavale minimum ovoga, naravno da ćemo sa njima konstituisati novu vladu", kazao je Ibrahimović.
Istakao je da su sa Đukanovićem razgovarali kako da se dođe do konsenzusa oko tri-četiri glavna principa, evropskih vrednosti, demokratizacije društva i evropskog puta Crne Gore.
„Verujem da smo u završnoj fazi, 4. mart je krajnji rok i pozivam sve aktere da budemo ozbiljni i odgovorni prema građanima i da se što pre dogovorimo. A što se tiče Bošnjačke stranke, tu smo i najbliži, da za sada Abazović bude mandatar“, naveo je Ibrahimović.
Podsetimo, Đukanović je ranije održao konsultacije sa liderima SDP-a i SD-a Raškom Konjevićem i Damirom Šehovićem.
Poziv na razgovore nisu prihvatili Demokratski front i Demokrate.
Vršilac dužnosti predsednika Skupštine Strahinja Bulajić saopštio je ranije da neće zakazati sednicu Skupštine Crne Gore za 3. mart, jer se, kako je naveo, nisu stekli politički uslovi.
Skupština Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2022
REGION
Nema sazivanja sjednice Skupštine Crne Gore, poziv liderima parlamentarne većine na dogovor
Zastava Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2022
EKONOMIJA
Ulazi li Crna Gora u novi rizični eksperiment?
Sve vesti
0
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
loader
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala