Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Petković: Više sela odsečeno na Kosmetu zbog jednostrane akcije kosovske policije

© AFP 2023 / SASA DJORDJEVICKosovska policija
Kosovska policija - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2022
Pratite nas
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je da je, zbog jednostrane akcije kosovske policije u opštinama Zubin Potok i Leposavić, više sela ostalo odsečeno od sveta, kao i da meštani brojnih zaselaka danas nisu mogli da odu na Zadušnice i zapale sveće za svoje najmilije.
Petković je podsetio da je Kosovska policija bez ikakvog prava pre dva dana teškom mehanizacijom prekopavala puteve u opštinama Zubin Potok i Leposavić.
On je naveo i da su Srbi, koji su danas na Zadušnice uspeli da posete groblja svojih najmilijih, naišli na oskrnavljene humke, razrušene i polomljene spomenike u mestima koja smeju da posećuju samo na ovaj dan.
„I to je slika politike Aljbina Kurtija i ostalih albanskih političara koji ni mrtvim Srbima ne daju mira. Ali dok god oni ruše, Kancelarija za Kosovo i Metohiju je tu da obnavlja i u ponedeljak će biti postavljeni novi nadgrobni spomenici u Kišnici, koje su albanski ekstremisti razrušili krajem prošle godine, a čiju smo obnovu obećali“, poručio je Petković.
On je precizirao da su, zbog jednostrane akcije kosovske policije, potpuno odsečena groblja u selima i zaseocima Drainoviće, Vitakova, Žareva, Šipova, Paruce, Zečeviće i Junake u opštini Zubin Potok.
Meštani ovih zaseoka istovremeno su, kako je dodao, onemogućeni da obavljaju svakodnevne poslove, odlaze na posao, posećuju lekara ili čak sahranjuju svoje preminule.
Petković je napisao da je slična situacija zabeležena i zaseocima opštine Leposavić gde na Zadušnice Srbi iz Raške i Novog Pazara nisu mogli da obiđu grobove svojih predaka u selima Vračevo, Trebiće i Bare.
Odsečen je i put koji vodi ka selima Stanuloviće i Trešnjica i gde se takođe nalaze mesna groblja koja danas Srbi nisu mogli da posete.
Pripadnici specijalnih policijskih snaga ROSU na severu Kosova i Metohije - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2022
SRBIJA
Priština podiže bedeme i kopa kanale: Šta se sprema pod maskom borbe protiv šverca
Pripadnici granične policije Kosova  - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2022
SRBIJA
Kosovska policija postavlja novu bazu u blizini prelaza Brnjak
Kosovska policija u severnom Mitrovici - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2022
SRBIJA
Kancelarija za Kosovo i Metohiju: Priština krši Kumanovski sporazum
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala