Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Priština podiže bedeme i kopa kanale: Šta se sprema pod maskom borbe protiv šverca

© AP Photo / Visar KryeziuPripadnici specijalnih policijskih snaga ROSU na severu Kosova i Metohije
Pripadnici specijalnih policijskih snaga ROSU na severu Kosova i Metohije - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2022
Pratite nas
Albanci zatvaraju sever Kosova ne zbog šverca ili zato što misle da će Srbi izvesti neku akciju, već zato što možda planiraju da oni krenu na sever, veruje Goran Petronijević, advokat i bivši sudija sa KiM.
Kosovska policija blokirala je alternativne puteve širom KiM postavljanjem zemljanih prepreka i iskopavanjem neprohodnih kanala na više mesta zbog, kako se tvrdi, sprečavanja šverca.

Sprečavaju šverc ili spremaju napada

Indikativno je, međutim, da je najviše „radova" bilo na području Podujeva, Leposavića, Zubinog Potoka, odnosno mesta prema centralnoj Srbiji, ali i prema Severnoj Makedoniji, to jest, Vitini i Gnjilanu.
Pripadnici specijalnih policijskih snaga ROSU na severu Kosova i Metohije - Sputnik Srbija, 1920, 24.02.2022
SRBIJA
Policija zatvorila alternativne puteve na severu i jugu Kosova i Metohije
Da li je u pitanju sprečavanje i suzbijanje šverca i drugih kriminalnih pojava, kako tvrdi zvanična Priština ili ovo treba da bude znak za uzbunu Srbima na severu KiM?
Bivši sudija sa Kosova i Metohije i advokat Goran Petronijević nema nikakvu sumnju da nije stvar u tome što Albance naprasno brine šverc pašteta, ili tako nečeg, već da se radi o mnogo ozbiljnijoj stvari.
„U svetlu velikog interesovanja u svetu zbog Ukrajine očekivano je da i Albanci planiraju da nešto profitiraju. Prema tome, nije isključeno da oni krenu na sever Kosova i ovo što se dešava bi trebalo da bude indikativno za nas i naše službe bezbednosti,“ napominje Petronijević.

Zatvaranje severa Kosova

Petronijević smatra i da Priština nije ovo sama smislila.
„Lično mislim da se to opipava. Ne mislim da je to čisto njihova zamisao već da im je Vašington sugerirao. Amerika sada skreće priču sa Ukrajine kako se ne bi videlo šta su uradili u drugim kriznim područjima kao što je KiM,“ mišljenja je naš sagovornik.
Da bi naš sagovornik mogao biti u pravu i da Priština možda zatvara alternativne pravce ne zbog šverca nego iz nekih drugih namera, navode i analize prištinskih eksperata za bezbednost poput koji, međutim, imaju nešto drukčije obrazloženje.
Nebojša Čović u emisiji Sputnjik sport: Miljanov korner - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2022
SRBIJA
Ako se Zapad tek sada setio međunarodnog prava – neka otpriznaju Kosovo /video/
Kako je pisao sajt "Kosovo onlajn", ti analitičari sumnjaju da će, koristeći zapadnu fokusiranost na Ukrajinu, Srbija da pokuša da upotrebi silu za vojnu „blic-krizu“ do reke Ibar, stvarajući novu faktičku situaciju na terenu i povoljne okolnosti za buduće pregovore, naravno, kako pretpostavljaju, u funkciji podele Kosova.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala