Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Opasne paralele: Priština bi krizu u Donbasu da prenese na Sever Kosova

© Sputnik / Dejan SimićMural u Kosovskoj Mitrovici koji govori o odnosu Srba prema Rusiji
Mural u Kosovskoj Mitrovici koji govori o odnosu Srba prema Rusiji - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2022
Pratite nas
Ukrajinska kriza faktički još nije ni počela kada je takozvana predsednica Kosova Vjosa Osmani međunarodnoj zajednici skrenula pažnju da je tzv. država Kosovo u „opasnosti zbog bliskosti Srbije sa Rusijom“. Tu priču je podgrejao Agim Bahtiri, bivši gradonačelnik Južne Mitrovice insinuacijom da je sever Kosova u opasnosti od Srbije.
Bahtiri je putem Fejsbuk stranice upozorio premijera tzv. države Kosovo Aljbina Kurtija „da zbog priznanja nezavisnosti Donjecka i Luganska od strane Rusije, i ulaska ruske vojske na ove prostore, Republika Kosovo mora biti veoma pažljiva prema situaciji na severu“.

Prištinski lov u mutnom

On je podsetio da „Srbija vreba, još od 1999. da pripoji sever Kosova, ali je uvek čekala pojavu novih geopolitičkih situacija“, što se po Behtiriju upravo sad dešava.
U to ime, Bahtiri je pozvao na jačanje oružanih snaga KBS i ubrzanu izgradnju baze KBS na južnoj strani Mitrovice, kako bi sever bio pod kontrolom Prištine.
Ovaj sistem Prištine po modelu - ako prođe prođe – svojevrstan je fenomen, smatra politikolog sa Kosova i Metohije Aleksandar Gudžić, jer Priština ne samo da uspeva da napravi paralelu između severa Kosova i Donbasa, ili Srbije i Rusije s druge strane, već upozorava na tzv. pretenzije Srbije ka severu Kosova - dok je svetski rat na pragu.

Albanci skreću pažnju na sebe

„Kosovke političke elite i njihovi lideri u institucijama Prištine koriste spoljnopolitičku zategnutost između Rusije i zemalja zapadne demokratije da skrenu pažnju na sebe i poprave svoj položaj. Oni igraju na kartu da će iz straha od Rusije zapad pomoći u ostvarivanju njihovih ciljeva od kojih je jedan stavljanje celog Kosova, pa i severa, pod kontrolu Prištine,“ kaže naš sagovornik.
Taj navodni strah kosovskih Albanaca da će sever Kosova, sada biti na udaru Srbije nije opravdan, kaže naš sagovornik, ali jeste opasan.
Mitar Kovač, general-major u penziji i profesor na Vojnoj akademiji, kaže da Priština događaje u Ukrajini koristi kako bi se nametnula svojim „saveznicima“ u NATO:
„Oni hoće da kažu da mogu biti ugroženi sličnim pristupom od strane Srba na severu. Najpre u cilju pokušaja ocepljenja od lažne države Kosovo a zatim i da će, navodno, Srbija ovaj momenat da iskoristi i da zaposedne sever Kosova,“ kaže Kovač.

Opasna medijska manipulacija

Po njegovim rečima, to su više medijske manipulacije kosovskih Albanaca, i pokušaj političkog udvaranja svojim savetodavcima, jer realno, Srbija o tako nečemu i ne razmišlja. S druge strane ako Priština razmišlja o osvajanju severa Kosova pod ovim plaštom, u ovom momentu, to joj neće biti dozvoljeno.
„Ovo je suviše opasna situacija u Evropi da bi se NATO poigravao sa takvim scenarijom i da bi im bilo ko dao saglasnost da krenu na sever Kosova. Dolazak Albanaca na sever Kosova mogao bi da zapali celokupni region i niko ne zna kakav bi epilog svega toga bio,“ uveren je Kovač.
Kako kaže, Priština samo želi da istakne da je Srbija na strani Rusije, a da su oni eto potencijalno žrtve moguće velikosrpske agresije.
Bivši gradonačelnik Južne Mitrovice Bahtiri upozorio Kurtija da je u ovom trenutku neophodno „sa strane ostaviti sve kapitalne investicione projekte i uložiti ta sredstva u naoružavanje KBS jer nakon ulaska ruske vojske u Ukrajinu, Kosovo mora biti veoma pažljivo kada je u pitanju situacija na severu".
Zastave Ukrajine i Rusije pored spomenika Vladimira Iljiča Lenjina, u Donjecku, istočnoj Ukrajini - Sputnik Srbija, 1920, 24.02.2022
RUSIJA
Ukrajina prekida diplomatske odnose sa Rusijom
On podseća da je u maju 2021. godine potpisao ugovor sa Ministarstvom odbrane o korišćenju zemlje u selu Crnuše, u Mitrovici, za izgradnju vojne baze KBS-a, iz koje se u potpunosti nadgleda sever, kao i da je početak njegove izgradnje hitno zbog, kako navodi, trenutne situacije sa Ukrajinom.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala