- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dodik: Spoljnu politiku BiH ne može i neće voditi SDA

© Sputnik / Lola ĐorđevićMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 26.02.2022
Pratite nas
Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da BiH nema jedinstven stav kada je reč o spoljnoj politici, zato što postoji samo propala spoljna politika koju sprovodi SDA preko svojih predstavnika.
Prema rečima Dodika, to se posebno odnosi na ministarku inostranih poslova u Savetu ministara Biseru Turković i njenu, kako je kazao, zagušljivu političku kuhinju, u kojoj se neretko priprema mržnja prema Srbima i Republici Srpskoj i svemu onome što ima civilizacijska obeležja.
Dodik je ocenio da se tako otuđeno Ministarstvo inostranih poslova u Savetu ministara pretvorilo u sredstvo za političke manipulacije.
„Turkovićeva od nepostojeće spoljne politike, koju kroji snagom svoje destruktivnosti i prirodom mentaliteta koji se uklapa u društveni ambijent u kome preovlađuje poremećeno rezonovanje, pravi klasičnu institucionalizovanu prevaru samoproglašavajući se za kreatora spoljne politike BiH, iako je ona prema Ustavu u nadležnosti Predsedništva BiH“, istakao je Dodik za Srnu.
Dodik je naveo da Turkovićeva veoma dobro zna da je spoljna politika u nadležnosti Predsedništva BiH, ali da ona, kao i ministarstvo koje vodi, uporno krše Ustav i iznose licne stavove, odnosno stavove SDA, preneo je portal RTRS.
Ponovio je da je BiH neutralna u rusko-ukrajinskoj krizi, jer Predsedništvo BiH nije odlučilo drugačije.
Upitan da prokomentariše izjavu predsedavajućeg Predsedništva BiH Željka Komšića da je logično da BiH podrži izjavu EU o krizi u Ukrajini, kao i odluku ambasadora BiH pri UN Svena Alkalaja koji se bez ovlašćenja pridružio izjavi EU, Dodik je odgovorio da je ta odluka ništavna i samim tim nepostojeća.
„Takve izjave Komšića i ponašanje Alkalaja predstavljaju njihove privatne stavove, a nikako stavove BiH, koja usaglašenu spoljnu politiku očigledno nema. Spoljna politika BiH nije i ne može biti politika koju zastupa SDA i njihovo negiranje Ustava BiH po kojem je BiH sastavljena od dva entiteta i tri naroda. Spoljnu politiku ne može i neće voditi SDA“, poručio je Dodik.
On je dodao da zbog toga Republika Srpska ostaje privržena Ustavu BiH i neće dozvoliti da se ova i bilo koja situacija koristi protiv nje i njenog naroda.
Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 24.02.2022
REGION
Dodik: Nije razmatrana situacija u Ukrajini, niti je donesena odluka
Predsednik RS Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2022
REGION
Dodik: Srpska neće dozvoliti odluke koje bi ugrozile odnose sa Rusijom /video/
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2022
REGION
Dodik: Džaferovićeva i Komšićeva osuda Rusije nije zvanični stav BiH /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala