- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Dodik: Džaferovićeva i Komšićeva osuda Rusije nije zvanični stav BiH /video/

© Sputnik / Lola ĐorđevićMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2022
Pratite nas
Najbolje je da BiH ostane neutralna kada su u pitanju ocene u vezi sa stanjem u Ukrajini, izjavio je srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik i naglasio da stav druga dva člana, Željka Komšića i Šefika Džaferovića i osuđivanje Rusije, nije zvanični stav BiH.
Dodik je istakao da je situacija na Balkanu kompleksna, jer je međunarodni intervencionizam u poslednjih 20 godina stvorio neodrživo stanje u BiH.
Dodik kaže da je u najmanju ruku neozbiljno to što zapadne zemlje osuđuju Rusiju da krši međunarodno pravo imajući u vidu da to rade poslednjih 20 godina u BiH, gde su stvorile neodrživo stanje, a koje štite svim raspoloživim sredstvima misleći o sopstvenim interesima, a ne konstitutivnim narodima u BiH.
Dodik je naveo da su zapadne zemlje kršile međunarodno pravo priznavajući samoproglašeno Kosovo i derogirajući Ustav BiH koji je deo Dejtonskog sporazuma.
„Oni sada nama šalju poruku da mi treba da prihvatimo njihovu ocenu kako oni štite međunarodno pravo - to je neozbiljno u najmanju ruku. Pozivati se na međunarodno pravo u osudi predsednika Rusije Vladimira Putina za ovo što je učinio, a činite sve da derogirate međunarodno pravo, da pošaljete NATO avione na Srbiju i Republiku Srpsku bez odluka Saveta bezbednosti UN, gde je rečeno da mora biti odluka, šaljete navodnog visokog predstavnika kojeg nije imenovao Savet bezbednosti UN, a govorite o poštovanju međunarodnog prava - zaista je apsurdno“, istakao je Dodik.
On je podsetio da je u Aneksu 10, kao delu međunarodnog akta Dejtonskog sporazuma, precizno navedeno da se visoki predstavnik mora imenovati rezolucijom Saveta bezbednosti UN, prenosi RTRS.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala