- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Brisel: Zemlje EU postigle dogovor - Putin i Lavrov idu na sankcionu listu

© Sputnik / Lola ĐorđevićZastave Evropske unije i Nemačke
Zastave Evropske unije i Nemačke  - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2022
Pratite nas
Evropska unija priprema najveći u istoriji paket sankcija protiv Rusije, a na udaru će biti i predsednik Vladimir Putin i šef diplomatije Sergej Lavrov, rekli su austrijski kancelar Karl Nehamer i šef evropske diplomatije Žozef Borelj.
Zemlje-članice Evropske unije su dogovorile da se predsednik Rusije Vladimir Putin i ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov stave na sankcioni spisak zbog vojne operacije u Ukrajini, izjavio je austrijski kancelar.

„Jedinstveni smo bili u odluci da se oni uključe u sankcioni spisak. Biće uvedena ograničenja na njihovu imovinu, ali ne i kretanje, s obzirom da bi to bilo iracionalno ako želimo da damo šansu pregovorima“, rekao je Nehamer.

On je naveo i da će najveće sankcije u istoriji Evropske unije i za države-članice biti delimično bolne i obećao da će sve uraditi kako bi se vratili dijalogu za rešavanje situacije u Ukrajini.
Šef evropske diplomatije Žozef Borelj je potvrdio informaciju da će sankcije biti uvedene Putinu i Lavrovu.
„Ako ne bude iznenađenja i niko ne bude protiv, jer nam je potreban jednoglasan stav da Putin i Lavrov budu na spisku“, rekao je on.
Borelj je dodao da to možda neće biti dovoljno i da će EU nastaviti da raspravlja o sankcijama jer „niko ne zna šta će se posle dogoditi, šta je Putin zapravo zamislio“.
Ministar inostranih poslova Austrije Aleksander Šalenberg je naveo da će u okviru paketa sankcija biti zamrznuti bankarski računi predsednika Rusije i ministra inostranih poslova Rusije.

Isključivanje Rusije iz SVIFT-a?

Ministarska inostranih poslova Nemačke Analena Berbok je izjavila da bi trebalo reagovati hladne glave na temu isključivanja Rusije iz međunarodnog platnog sistema SVIFT. Ona je dodala, da bi ova mera imala efekat velikih razmera i da se u ovom trenutku sankcije EU odnose samo na velike ruske banke.
Podsetimo, predsednik Rusije Vladimir Putin ranije je u specijalnom obraćanju građanima Rusije saopštio da je doneo odluku o pokretanju specijalne vojne operacije u Donbasu. Šef države istakao je da planovi Rusije ne uključuju okupaciju Ukrajine.
SAD, Velika Britanija i Evropa osudile su akciju Rusije i najavile sankcije, koje su bile usmerene na nekoliko ruskih banaka, pojedinaca i bilateralnu trgovinu.
Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 24.02.2022
SVET
Bajden o situaciji u Ukrajini, na udaru sankcija četiri ruske banke /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala