- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bajden o situaciji u Ukrajini, na udaru sankcija četiri ruske banke /video/

© AP Photo / Evan VucciDžozef Bajden
Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 24.02.2022
Pratite nas
Američki predsednik Džozef Bajden obratio se javnosti u vezi sa situacijom u Ukrajini nakon onlajn sastanka sa liderima G7. On je saopštio da SAD blokiraju račune četiri velike ruske banke, uključujući VTB i uvode druga ograničenja. U odnosima dve zemlje došlo je do potpunog raskola, ocenio je on.

"Uvodimo sankcije protiv ruskih banaka koje zajedno kontrolišu oko bilion dolara. Blokiraćemo pristup najveće ruske banke koja drži više od trećine aktiva bankarskih aktiva američkom finansijskom sistemu", rekao je Bajden.

Takođe je rekao da SAD i saveznici nameravaju da ograniče uvoz visoko tehnološke robe iz Rusije za 50 odsto.
"Ograničićemo mogućnosti Rusije da posluje u dolarima, funtama i jenima", rekao je Bajden.
Prema njegovim rečima, nove sankcije pogodiće i ruski kosmički program, izgradnju brodova i mogućnosti za konkurenciju u sferi ekonomije.
I dalje ostaju mogućnosti za isključivanje Rusije iz sistema SVIFT, ali kako je rekao ove sankcije će imati veće posledice nego ta konkretna mera.
Sankcije će se odnositi i na obveznice najvećih ruskih državnih kompanija.
Američki predsednik je takođe rekao da ne planira razgovor sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Istakao je, međutim, da uvođenje sankcija protiv ruskog lidera nije blef i da ta mogućnost ostaje u opticaju.
"On (Putin) je odbacio svaki znak dobre volje koji su pokazale SAD i saveznici u nameri da odgovore na zajedničke zabrinutosti u sferi bezbednosti kroz dijalog , kako bi se izbegao nepotrebni konflikt i stradanja ljudi", rekao je Bajden.
Prema Bajdenovim rečima, ruska vojska je započela žestok napad na narod Ukrajine, nepotrebno, nepravedno.
Prema njegovim rečima, rusko rukovodstvo teži obnovi Sovjetskog Saveza.
„Slušali ste Putinov govor, on je gotovo sat govorio zbog čega kreće na Ukrajinu. On ima mnogo šire ambicije u Ukrajini, želi da obnovi bivši Sovjetski Savez. Eto, u čemu je stvar“, rekao je Bajden u obraćanju Amerikancima.
Ponovio je da američki vojnici neće biti upućeni u Ukrajinu da se bore, ali je najavio da će Amerika poslati u Nemačku dodatne snage koje će delovati u okviru NATO.
Američko ministarstvo finansija je u međuvremenu saopštilo da su uvedene sankcije protiv 11 pravnih lica, uključujući „Sberbanku“ i „Gasprom banku“.
Ponovljene sankcije uvode se protiv sekretara Saveta za bezbednost Nikolaja Patruševa, direktora kompanije "Rosnjeft" Igora Sečina i specijalnog predstavnika ruskog predsednika Sergeja Ivanova i nove sankcije protiv njihovih sinova.
Takođe, sankcije su uvedene protiv 24 fizička i pravna lica iz Belorusije zbog podrške ruskoj vojnoj operaciji.
Sankcije si pogodile ministra odbrane i sekretara Saveta za bezbednosti, ako i dve velike državne banke.
Bajden je ranije rekao da su se lideri G7 saglasili da krenu napred u vezi sa "razornim paketima sankcija" i drugim ekonomskim merama.
"Jutros sam razgovarao sa kolegama iz G7 o neopravdanom napadu predsednika Putina na Ukrajinu i dogovorili smo se da nastavimo dalje s razornim paketima sankcija i drugim ekonomskim merama kako bismo Rusiju pozvali na odgovornost", naveo je Bajden na Tviteru.
Sastanak lidera održava se nakon što je Rusija pokrenula specijalnu vojnu operaciju u Donbasu u ranim jutarnjim satima u četvrtak. Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je uveo vanredno stanje širom zemlje.

Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je u ponedeljak ukaz kojim se potvrđuje zvanično priznanje nezavisnosti Luganske Narodne Republike (LNR) i Donjecke Narodne Republike (DNR).

SAD, Velika Britanija i Evropa osudile su akciju Rusije i najavile sankcije, koje su bile usmerene na nekoliko ruskih banaka, pojedinaca i bilateralnu trgovinu.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala