- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Bajden naredio raspoređivanje dodatnih snaga u Evropi radi jačanja NATO-a

© AP Photo / Susan WalshAmerički predsednik Džozef Bajden
Američki predsednik Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2022
Pratite nas
Američki predsednik Džo Bajden potvrdio je da je naredio raspoređivanje dodatnih američkih snaga u Evropi radi podrške saveznicima Vašingtona u NATO-u, navedeno je u saopštenju šefa Bele kuće objavljenom u petak.
„Kao što sam juče izjavio, Sjedinjene Države će braniti svaki pedalj teritorije NATO-a. Naša posvećenost članu 5 povelje alijanse je nepokolebljiva. Naredio sam raspoređivanje dodatnih snaga u Evropi kako bismo podržali naše NATO saveznike. “, naveo je Bajden u saopštenju.
Prema njegovim rečima, vrata NATO-a su otvorena za sve zemlje koje dele vrednosti alijanse i koje budu odlučile da joj se pridruže.
Bajden je ponovio da neće slati američke trupe u Ukrajinu, jer ne želi da stavi Amerikance u poziciju da vode rat sa Rusijom, saopštila je Bela kuća.
Američki predsednik je optužio ruskog predsednika Vladimira Putina da „ugrožava same temelje međunarodnog mira i bezbednosti“, dok NATO zauzvrat još jednom pokazuje da se „zalaže za slobodu i demokratiju“.
„Predsednik Putin nije uspeo da postigne svoj cilj da podeli Zapad. NATO je odlučniji i ujedinjeniji nego ikad, a alijansa će držati svoja vrata otvorena za one evropske države koje dele naše vrednosti i koje bi jednog dana mogle odlučiti da mu se pridruže, “, rekao je američki predsednik.
Rusija je u četvrtak ujutru pokrenula specijalnu operaciju čiji je cilj demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine. Predsednik Rusije Vladimir Putin je u televizijskom obraćanju Rusima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“ i da su se narodne republike Donbasa obratile Rusiji sa zahtevom za pomoć.
Prema rečima ruskog lidera, sva odgovornost za krvoproliće biće na savesti vladajućeg režima u Ukrajini. On je pozvao ukrajinsku vojsku da ne poštuje zločinačka naređenja ukrajinskih vlasti, da položi oružje i ode kući.
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2022
RUSIJA
NATO najavljuje raspoređivanje 40.000 pripadnika snaga za brzo reagovanje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala