- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

NATO najavljuje raspoređivanje 40.000 pripadnika snaga za brzo reagovanje

© Sputnik / Stringer / Uđi u bazu fotografijaGeneralni sekretar NATO Jens Stoltenberg
Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2022
Pratite nas
Zemlje NATO-a spremne su da u narednim danima rasporede svoje snage za brzo reagovanje od 40.000 ljudi, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na konferenciji za novinare.
„Imamo saveznike. SAD i Velika Britanija su pojačale svoju spremnost i snage za odgovor koje su pridružene NATO-u i snage za odgovor NATO-a. To su dodatne snage koje možemo da rasporedimo. Ne kažem da ćemo rasporediti sve. Ali brojnost raspoređenih snaga NATO-a se utrostručila od 2014. i iznosi oko 40.000 vojnika“, rekao je Jens Stoltenberg.
Prema njegovim rečima, komponenta vazdušnih snaga je već u funkciji, dok kopnene trupe mogu biti raspoređene „u roku od nekoliko dana“.
Stoltenberg je napomenuo da alijansa ima u pripravnosti više od 100 letelica raspoređenih na različitim mestima, kao i oko 30 ratnih brodova, koji dežuraju od severa do Mediterana.
Generalni sekretar NATO-a je nakon samita lidera alijanse rekao da jačanje vojnog prisustva NATO-a ima za cilj da spreči prelivanje sukoba u Ukrajini na teritoriju članica tog vojnog saveza.
„Dogovorili smo se da nastavimo da podržavamo Ukrajinu, kao i prisustvo na istočnom boku, kako bismo sprečili bilo kakav napad na zemlju saveznicu. Imamo defanzivno prisustvo na istoku, povećavamo naše prisustvo ne da bismo izazvali sukob, nego da ga sprečimo“, rekao je Stoltenberg.
Generalni sekretar NATO-a smatra da je cilj delovanja Rusije promena vlasti u Ukrajini.
„Vidimo retoriku, poruke koje jasno ukazuju da je cilj smena demokratski izabranih vlasti u Kijevu“, rekao je Stoltenberg i dodao da je NATO u kontaktu s predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim.

Poziv Rusiji da odmah prekine specijalnu operaciju u Ukrajini

Lideri NATO-a su u zajedničkom saopštenju nakon samita pozvali Rusiju da odmah zaustavi specijalnu operaciju u Ukrajini i da povuče sve svoje trupe iz te zemlje.
U saopštenju se tvrdi da Rusija „snosi punu odgovornost za sukob" i da je Moskva „odbacila" put diplomatije i dijaloga koji su „više puta nudili" NATO i saveznici.
NATO je postupke Rusije nazvao „kršenjem međunarodnog prava, uključujući Povelju UN“.
„Odluka predsednika Rusije Vladimira Putina da napadne Ukrajinu je strašna strateška greška za koju će Rusija plaćati veliku cenu, kako ekonomsku tako i političku, dugi niz godina“, navodi se u saopštenju.
Rusija je u četvrtak ujutru pokrenula specijalnu operaciju čiji je cilj demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine. Predsednik Rusije Vladimir Putin je u televizijskom obraćanju Rusima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“i da su se narodne republike Donbasa obratile Rusiji sa zahtevom za pomoć.
Prema rečima ruskog lidera, sva odgovornost za krvoproliće biće na savesti vladajućeg režima u Ukrajini. On je pozvao ukrajinsku vojsku da ne poštuje zločinačka naređenja ukrajinskih vlasti, da položi oružje i ode kući.
Eksplozija u Lugansku - Sputnik Srbija, 1920, 27.02.2022
RUSIJA
Određene ruske banke biće isključene iz SVIFT-a, gori skladište nafte kod Kijeva /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala