- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Kineski istraživači objašnjavaju šta su misteriozne staklene kugle na tamnoj strani Meseca /foto/

 - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2022
Pratite nas
Nakon što je kineski lunarni rover otkrio par staklenih kugli na tamnoj strani Meseca, i nije uspeo da im identifikuje sastav, naučnici su bili oduševljeni. Ipak, sićušne staklene sfere, obično manje od tri milimetra u prečniku, uobičajeni su prizor na Mesecu.
Panoramska kamera rovera „Jutu 2“ snimila je poluprovidne sfere prečnika do četiri centimetra. Čudni objekti, prema istraživanju, nalaze se na tamnoj strani Meseca, koji rover proučava otkako je tamo sleteo. Istraživači su identifikovali ove globule kao potencijalne istraživačke ciljeve jer bi mogli da rasvetle ranu istoriju Meseca.
Ipak, takve sićušne staklene sfere, koje su obično manje od tri milimetra u prečniku, uobičajeni su prizor na Mesecu. Nastaju kada se silikatni materijal zagreje na ekstremno visoke temperature, kojih ima u izobilju na Mesecu.
© Foto
 - Sputnik Srbija, 1920, 25.02.2022
Prema studiji, kugle su obično ostaci vulkanske aktivnosti Meseca ili su generisani udarima meteorita. A kugle koje je otkrio „Jutu 2“ najverovatnije su uzrokovane ogromnom toplotom koju je stvorio meteorit.

„Mala prozirna i providna stakla na Mesecu su manja od 1 mm u prečniku, a veća su tamna i neprozirna“, naveli su istraživači i dodali da su ove globule zaista fascinantne, s obzirom na njihovu jedinstvenost.

Dr Džong Sjao, vanredni profesor u Laboratoriji za planetarnu životnu sredinu i astrobiološka istraživanja na Univerzitetu Sun Jat-sen i glavni autor studije, dodao je u izjavi da „prvo otkriće providnih staklenih globula makro-veličine na Mesecu potvrđuje da su lunarni anortoziti odlična sirovina za proizvodnju naočara sa dobrim kvalitetom propuštanja svetlosti“.

„Njihovo postojanje na Mesecu ukazuje da bi udari na druga planetarna tela takođe mogli da formiraju stakla nalik tektitu. Takve staklene globule bi trebalo da su se proizvodile u drevnim udarnim bazenima na Mesecu, tako da će njihov sastav i izotopska starost biti veoma dragoceni za razumevanje rane istorije uticaja“, rekao je on. „Takođe, u povoju izgradnje ljudskih baza na Mesecu, lunarni anortoziti su obećavajući i široko rasprostranjeni resurs za proizvodnju naočara na licu mesta“.

Kao što istraživači naglašavaju, potencijal koji ove staklene globule imaju trenutno je nepoznat zbog nedostatka podataka o sastavu. Na Zemlji, tektiti su stvoreni kraterima većim od 10 km u prečniku koji su nastali u meti bogatoj vodom, prenosi međunarodni Sputnjik.
Prozirne staklene globule su vredan uzorak za buduća istraživanja površine Meseca, pošto su astronauti „Apola“ rekli da se objekti lako prepoznaju.
„Jutu 2“ je doneo niz prilično čudnih otkrića u prošlosti. Kineska svemirska agencija objavila je sliku „misteriozne kuće“ koju je rover stekao na suprotnoj strani Meseca u decembru.
Koncept radio teleskopa lunarnog kratera na suprotnoj strani Meseca - Sputnik Srbija, 1920, 24.02.2022
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Naučnici oduševljeni: Na Mesecu pronađene staklene lopte /foto/
Lunarni južni pol - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2021
NAUKA I TEHNOLOGIJA
Šta su Kinezi otkrili na tamnoj strani Meseca? /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala