- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

U Britaniji će preispitati licencu za emitovanje „RT“ – Zaharova upozorila na posledice

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaŠtand RT-a na Peterburškom međunarodnom ekonomskom forumu
Štand RT-a na Peterburškom međunarodnom ekonomskom forumu - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2022
Pratite nas
Ministarka za kulturu, medije i sport Velike Britanije Nadin Doris naložila je medijskom regulatoru „Ofkom“ da preispita odluku o izdavanje licence za emitovanje televiziji „RT“ u zemlji, saopštio je britanski premijer Boris Džonson.
Na sednici parlamenta opozicioni lider Kir Stamer založio se za zabranu emitovanja „RT“.
„Mislim da je državna ministarka za kulturu, medije i sport već naložila 'Ofkomu' da razmotri to pitanje. Želeo bih da kažem da živimo u demokratiji, da živimo u zemlji koja veruje u slobodu govora. Pitanje koje medijske organizacije treba zabraniti treba da reši 'Ofkom', a ne političari“, odgovorio je Džonson.
Komentarišući izjavu britanskog premijera, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova primetila je da „ipak britanska Vlada reguliše delatnost medija, a ne medijski regulator, u šta su pokušali da nas ubede toliko godina“. Prema njenim rečima, to priznanje je „neprocenjivo“.
Takođe je poručila da ukoliko Velika Britanija realizuje pretnje protiv ruskih medija Rusija će odgovoriti uzvratnim merama.
„Britanski novinari se mogu raspitati kod nemačkih kolega kako to ide“, istakla je Zaharova.
Prema rečima zamenice glavnog urednika „RT“ Ane Belkine, britanski regulator „Ofkom“ nikada nije doveo u pitanje legitimnost licence koja je izdata televiziji „RT“.
„U poslednje četiri godine 'RT' nije nijednom narušio pravila emitovanja koje je utvrdio 'Ofkom', što se ne može reći za mnoge druge kanale u zemlji“, ističe Belkina.
Podsetimo, u okviru recipročnih mera objavljenih 2. februara kao odgovor na neprijateljske korake Nemačke da zabrani satelitsko i drugo emitovanje televizijskog kanala na nemačkom jeziku „RT DE“, Moskva je zatvorila dopisništvo nemačke radio-televizijske kompanije „Dojče vele“ u Ruskoj Federaciji.
Situacija sa ruskim medijima na Zapadu poslednjih godina postaje sve teža. U novembru 2016. godine Evropski parlament je usvojio rezoluciju u kojoj se navodi da se neophodno suprotstaviti ruskim medijima. Kao glavne pretnje su navedeni agencija „Sputnjik“ i TV „RT“.
Margarita Simonjan - Sputnik Srbija, 1920, 24.07.2020
Simonjanova o apelu da „Ofkom“ preispita licencu RT: Šta će biti sa britanskim medijima u Rusiji?
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala