Simonjanova o apelu da „Ofkom“ preispita licencu RT: Šta će biti sa britanskim medijima u Rusiji?

© Sputnik /  / Uđi u bazu fotografijaMargarita Simonjan
Margarita Simonjan - Sputnik Srbija
Pratite nas
Glavna urednica televizije RT i agencije „Rusija sevodnja“ Margarita Simonjan reagovala je na pismo nezvanične britanske ministarke kulture Džo Stivens, koja je pozvala britanski medijski regulator „Ofkom“ da preispita licencu za emitovanje ruskog kanala u Britaniji, istakavši da je „Ofkom“ nezavisni regulator na koji Vlada nikako ne treba da utiče.
„Uputili su nam pismo koje je nezvanična ministarka kulture, medija i sporta Velike Britanije poslala u ‘Ofkom’ – zvanični NEZAVISNI medijski regulator. U njemu ministarka praktično traži da nam oduzmu licencu za emitovanje. I šta će biti sa britanskim medijima u Rusiji?“, napisala je Simonjanova na svom nalogu na Telegramu.

Kako prenosi RT, Stivensova je zatražila od izvršne direktorke medijskog regulatora „Ofkom“ Melani Dous da preispita davanje licence za emitovanje RT-u, nakon što su britanski parlamentarci objavili izveštaj o ruskom „mešanju“ u poslove Velike Britanije. Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da izveštaj ne sadrži nikakve dokaze, niti konkretne činjenice.

S tim u vezi, sekretar Saveza novinara Rusije Timur Šafir je pismo Stivensove nazvao živopisnim primerom dvostrukih standarda primenjenih na ruske medije koji rade sa stranom publikom. Prema njegovim rečima, ta politička pozadina ni na koji način ne odgovara principima slobode govora i medija, koje britanski političari ističu u teoriji.

Vestminsterska palata u Londonu, pored Temze, sedište je Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije  - Sputnik Srbija
Ruski ambasador o izveštaju britanskog parlamenta: Mnogo buke ni oko čega

Televizijski kanal RT i agencija Sputnjik redovno se suočavaju sa ograničenjima u Velikoj Britaniji. Tako je prošlog leta britanski medijski regulator „Ofkom“ (Ofcom) kaznio rusku televiziju RT sa 200.000 funti zbog „kršenja pravila emitovanja“.

Istraga je pokazala da u periodu od 17. marta do 26. aprila 2018. godine u sedam vesti RT nije pokazao potrebnu nepristrasnost u materijalima, za šta je resor optužio rusku televiziju. Služba je pronašla učestalo kršenje pravila u kratkom vremenskom intervalu.

Televizija RT je izrazila negodovanje zbog kazne, pre svega zato što je izrečena pre odluke suda, koji je trebao da utvrdi da li postoji osnova za ovakve pretenzije britanskog medijskog regulatora „Ofkom“ protiv RT-a.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala