Ruski ambasador o izveštaju britanskog parlamenta: Mnogo buke ni oko čega

© Flickr / Rajan ManickavasagamVestminsterska palata u Londonu, pored Temze, sedište je Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije
Vestminsterska palata u Londonu, pored Temze, sedište je Parlamenta Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ambasador Rusije u Londonu Andrej Kelin okarakterisao je izveštaj britanskog parlamentarnog odbora kao „mnogo buke ni oko čega“.
„Ako hoćete jednom rečenicom – ovo je klasični šekspirovski slučaj: mnogo buke ni oko čega“, rekao je ambasador.

On je dodao da je „ovo izveštaj o tome kako poboljšati koordinaciju obaveštajnih službi u Velikoj Britaniji, koji su pripremili poslanici i nekoliko eksperata koje dobro poznajemo“.

Kelin smatra da, ako se reč „Rusija“ zameni imenom druge zemlje, značenje izveštaja se neće promeniti.

Velika Britanija preuveličava svoju ulogu u spoljnoj politici Rusije, smatra ambasador.

„Ovakav pristup nam zatvara komunikaciju. U izveštaju je preuveličana uloga Velike Britanije u ruskoj spoljnoj politici. Ona nema takvu ulogu“, rekao je Kelin. „Veliku Britaniju posmatramo kao bilo koju drugu Zapadnu zemlju, bilo da je to Francuska, Nemačka, Švedska ili Rumunija. Ako Velika Britanija ne želi da sarađuje sa nama, onda ni mi nećemo težiti tom radu“, objasnio je on.

Izveštaj o „mešanju Rusije u britansku politiku“ na 50 stranica dostavljen je kabinetu britanskog premijera 17. oktobra prošle godine. Vlada je tada usporila objavljivanje, pozivajući se na činjenicu da objavi dokumenta treba da prethode „određeni procesi“. Novi odbor za obaveštajna i bezbednosna pitanja formiran je ove nedelje, što je otvorilo put za objavljivanje izveštaja.

U izveštaju se, između ostalog, tvrdi da Rusija nastoji da podrije svetski poredak koristeći se, u tu svrhu, učešćem u međunarodnim organizacijama. Kremlj poručuje da ga zanima samo ono što se dešava u Rusiji.

Britanski premijer Boris Džonson izjavio je, dok je bio na mestu ministra spoljnih poslova, da Velika Britanija nema podatke o mešanju Rusije u referendum o bregzitu i drugim političkim procesima.

Pročitajte još:

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala