Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

„Da je hteo razgovor sa mnom, imao bi ga istog momenta“: Petković odgovorio pregovaraču Prištine

© Foto : Kancelarija za KiMPetar Petković u Briselu
Petar Petković u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2022
Pratite nas
Glavni pregovarač Beograda u dijalogu sa Prištinom Petar Petković reagovao je na tvrdnje glavnog prištinskog pregovarača Besnika Bisljimija da srpska strana nije bila zainteresovana za trilateralni susret u Briselu. „Da je Bisljimi hteo razgovor sa mnom, imao bi ga istog momenta jer zato sam i išao u Brisel — da razgovaramo!“, poručio je Petković.
Petković je na Tviteru podsetio da je u utorak u Briselu sa delegacijom iz Beograda proveo 11 sati razgovarajući sa Miroslavom Lajčakom.
„ZSO, energetiku i ostale sporazume Priština mora da ispuni, a ne da ih izbegava“, naglasio je Petković.
Besljimi je prethodno izneo tvrdnju da je srpska strana bila ta koja je tokom dijaloga u Briselu odbila zajednički sastanak.
„Insistirao sam na tome da se sastanem sa (Petrom) Petkovićem, ali mi se čini da to nije zanimalo srpsku stranu koja je posle medijima objavila da smo mi odbili razgovore“, rekao je Bisljimi novinarima u Briselu.
Prema njegovim rečima, specijalni predstavnik EU, Miroslav Lajčak, može da potvrdi ove navode.
Bisljimi je ocenio i da je jučerašnji susret glavnih pregovarača sa EU posrednicima u dijalogu za cilj imao da se pripremi naredni sastanak dijaloga na najvišem nivou između predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera privremenih prištinskih institucija, Aljbina Kurtija.
U Briselu zvanično navode da se sledeći sastanak Vučića i Kurtija može organizovati tek ako bude zadovoljavajućih rezultata u razgovorima na nivou glavnih pregovarača.
Specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine, Miroslav Lajčak, poručio je posle sastanaka sa Petkovićem i Bisljimijem da su se strane „približile dogovoru o nekim dokumentima“ i da se „rad nastavlja“.
U diplomatskim izvorima u Briselu se mogu čuti nezvanične informacije o tome da su se Beograd i Priština približili dogovoru oko energetike, kao i spekulacije o eventualnom sastanku Vučića i Kurtija pre izbora u Srbiji zakazanih za 3. april, preneo je Tanjug.
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2022
SRBIJA
Petković: Priština odbila da razgovora s Beogradom u Briselu
Specijalni američki izaslanik za Balkan Gabrijel Eskobar i predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak - Sputnik Srbija, 1920, 21.02.2022
SRBIJA
Dijalog Beograda i Prištine klinički mrtav: EU pokušava da ga priključi na aparate - ključ je u UN
Balkan - Sputnik Srbija
Sve o političkim dešavanjima u Srbiji i regionu

Pročitajte ovde

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala