- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

„Velika greška Hrvatske“: Poruka iz BiH o odlagalištu nuklearnog otpada

CC0 / Unsplash/Kilian Karger / Opasnost od radijacije
Opasnost od radijacije - Sputnik Srbija, 1920, 22.02.2022
Pratite nas
Planirana izgradnja odlagališta nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, u blizini granice sa BiH, velika je greška vlasti Hrvatske, rekao je predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija.
„Zaista je besmisleno izmeštati nuklearni otpad iz elektrane Krško kada je on već uskladišten, za šta Hrvatska plaća određene troškove u Sloveniji“, smatra Tegeltija.
Kako je istakao Tegeltija, nije bio ni fer izbor lokacije, neposredno uz granicu sa BiH, gde su osim Novog Grada, koji je najbliži, nizvodno Unom ugrožena sva naselja do samog Bihaća.
Tegeltija je za Televiziju srpske dijaspore naveo i da je sasvim sigurno da Hrvatska u ovom trenutku nije spremna da razgovara o odabiru neke nove lokacije.
„Hrvatska je u ovom trenutku jedino spremna da u projektu izgradnje, projektovanju, nadzoru učestvuju stručnjaci iz BiH, što ćemo mi u ovom trenutku naravno iskoristiti, u nadi da ćemo dokazati tehnički da to nije adekvatno mesto za izgradnju i da ćemo pokušati da nađemo pravna rešenja do eventualne međunarodne arbitraže“, istakao je Tegeltija.
Tegeltija je izrazio očekivanje da će BiH kroz analizu zemljišta, lokacija, vodozahvata na tom području, pokazati da je to pogrešna lokacija i da neće biti izgrađeno odlagalište na Trgovskoj gori, prenosi RTRS.
Nuklearni otpad - Sputnik Srbija, 1920, 06.12.2021
REGION
Nuklearni otpad stiže u Hrvatsku, kod granice sa BiH
Nuklearna elektrana Krško - Sputnik Srbija, 1920, 30.12.2020
Zemljotres u Hrvatskoj potresao EU – dve zemlje na ivici sukoba zbog nuklearne elektrane
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala