Zemljotres u Hrvatskoj potresao EU – dve zemlje na ivici sukoba zbog nuklearne elektrane

Pratite nas
Evropska unija je na ivici novog sukoba zbog zemljotresa u Hrvatskoj - austrijski zvaničnici traže gašenje elektrane Krško, koja je u zajedničkom vlasništvu Hrvatske i Slovenije, dok u Sloveniji to odbijaju da urade.

„Nuklearna elektrana Krško, postrojenje iz 1981. godine, projektovana je da radi najviše 40 godina. Zbog toga mora najkasnije 2023. godine da se obustavi njegov rad. Ne smemo gledati skrštenih ruku produženje rada“, poručuje sekretar za ekologiju austrijske pokrajine Štajerske Ursula Lakner.

Kaže i da je aktuelni zemljotres pokazao još jednom potrebu da se ugasi nuklearka, preneo je Tanjug pisanje austrijskih medija.

Nuklearna elektrana Krško - Sputnik Srbija
„Krško“ radi do 2043.

I pored brojnih razgovora i zahteva Austrije, Slovenija nije do sada želela da „isključi“ Krško. Naprotiv, prema pisanju austrijskih medija, Slovenija namerava da produži vek elektrane, a u planovima je i izgradnja drugog bloka.

„Bili smo svedoci stravičnih slika iz Černobilja, ali i Fukušime. Zato se nadamo da će odgovorni u susednoj Sloveniji odustati od svojih namera produženja rada Kršku“, podvukla je ona.

I Zeleni Štajerske podržavaju ovaj stav i ocenjuju da zastarela nuklearka u susedstvu nema budućnost.

„Planirano produženje rada do 2043. godine je neprihvatljiv rizik“, naglasila je šefica poslaničkog kluba Zelenih Sandra Krautvašl.

Ona je istakla da do sada nije nijedna nuklearka toliko dugo radila, a Krško već danas ima velike nedostatke.

„Učestalost potresa su dovoljan povod da se reaktor jednom zauvek ugasi. Posebno zbog činjenice da se ovaj zemljotres mogao jasno osetiti i kod nuklearke Krško i samo je pitanje vremena kada će nastati šteta na njoj“, poručuje šef poslaničkog kluba Slobodarske partije Austrije (FPO) u Štajerskoj Mario Kunasek.

Nuklearna elektrana „Krško“ privremeno je zaustavila rad zbog potresa u okolini Petrinje, udaljene 80 kilometara od elektrane, ali je kasnije ponovo uključena pošto oštećenja nije bilo.

Austrijski zvaničnici tražili su zatvaranje „Krškog“ i posle zemljotresa u Zagrebu, koji se dogodio u martu.

Predsednik austrijske pokrajine Koruška, koja se graniči sa Slovenijom, Peter Kajzer tada je ukazao je na zabrinutost građana zbog nuklearke „Krško“, koja se nalazi na trusnom području.

„Ovaj put je sve proteklo dobro, ali šta će se dogoditi kod sledećeg zemljotresa? Iako možda neće doći do situacije kao u Fukušimi, opasnost, neizvesnost je stalno prisutna zbog zastarelog reaktora u „Kršku“. Zbog toga je bez alternative što brži prelaz na alternativne izvore energije“, rekao je tada Kajzer i dodao kako očekuje od EU odgovarajuće rigozorne mere i pomoć svim državama koje odustaju od nuklearne energije.

„Nadam se da ne mora doći do katastrofe i hiljade žrtava pre nego što evropska politika spozna da je njen prioritetni zadatak da štiti građane, i ne žrtvuje njihovu zdravlje zbog interesa bilo kojih koncerna“, poručio je Kajzer.

Pročitajte još:

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala